IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Реториката на Тръмп за мигрантите налива гласове в негова подкрепа

Тръмп би втвърдил позицията си за мигрантите при евентуална изборна победа, посочи доц. д-р Искрен Иванов

23:21 | 26.03.24 г.
Снимка: EPA/SARAH YENESEL
Снимка: EPA/SARAH YENESEL

Не се очаква допълнителна ескалация на напрежението заради засиления мигрантски поток от Мексико към САЩ, тъй като на южната граница са разположени не само отряди на гвардията, а и бази на армията, които биха се намесели при нужда. Това коментира доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът е по повод опита на щата Тексас да приеме спорен миграционен закон, който би позволил на щатските власти да арестуват и вкарват в затвора хора, заподозрени в незаконно преминаване на границата между САЩ и Мексико.

"Законът бе спрян от Федерален апелативен съд. С това напрежението между Тексас и Федералното правителство доби нови измерения, тъй като щатът пренебрегна федерални разпоредби. В действието на Тексас има известна доза предизборна агитация, опитвайки се да привлече подкрепа за кандидата на републиканците Доналд Тръмп“, каза доц. Иванов, припомняйки, че през декември се отчете рекорден мигрантски поток на месечно ниво към САЩ, което се дължи на хора, търсещи по-добър живот в северноамериканската страна. Мигрантският натиск не е само от Мексико, а и от много държави в Латинска Америка, в които управляват режими, а в някои случаи и диктатури, които не зачитат човешките права и свободи, уточни политологът. 

Той обясни, че конгресмените все още не намират общ език по тази тема -аргументите на демократите в Конгреса се базират на това, че САЩ е държава, изградена от имигранти, докато републиканците опонират с твърдението, че миграцията носи риск от засилен трафик на наркотици.

Доц. Иванов смята, че при евентуалното преизбиране на Тръмп, кандидатът би втвърдил позицията си спрямо миграцията, тъй като изборните победи често дават увереност и кандидатът на републиканците се е оградил с хора, които вярват в неговите идеи.

Анализаторът посочи, че изказването на Доналд Тръмп, че някои от мигрантите не са хора и че латиноамерикански и африкански държави изпращат в САЩ затворници, престъпници, наркобосове и психично болни, от които искат да се отърват, е абсурдна, „най-малкото защото САЩ е 99% държава на имигранти и да се говори, че мигрантите не са хора, а животни, може да служи като политическа реторика, за да налива гласове в подкрепа на Тръмп, но в никакъв случай не може да бъде официална държавна политика, тъй като тя противоречи на принципите, върху които Америка е изградена“.

„Тръмп говори тези неща, защото иска електорална подкрепа и се нуждае отчаяно от нея, за да спечели тези избори. Разликата е много малка и нищо чудно през ноември да станем свидетели на предизборна изненада. Тези гласове са критични и това са точно гласовете на хората, които се колебаят кого да подкрепят“, посочи събеседникът.

Гостът не смята, че може да има универсално решение на миграцията, като мигранти към САЩ винаги ще има, защото виждат шанс да избягат от условията в страната си и да реализират американската си мечта.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още