IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните джобове на Доналд Тръмп повдигат въпроси за националната сигурност

Адвокатите на бившия президент казват, че не могат да осигурят средства, които да позволят обжалване на съдебно дело

23:10 | 18.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Бившият президент на САЩ се определя като милиардер и "крал на дълговете", но сега неговите адвокати са категорични, че не може да намери пари, за да плати наложената от съда гаранция и да обжалва присъдата по делото за измами, пише в коментар за Bloomberg Тимъти О`Брайън. Преди месец Тръмп беше осъден да плати глоба от 454 млн. долара, а според адвокатите му нито една голяма застрахователна компания не е пожелала да се ангажира с осигуряване на средства, за да бъде платена сумата и задействана процедурата по обжалване.

Съдът определи глоба от 464 млн. долара, но заедно с дела за по-големите синове на Тръмп - Доналд и Ерик.

Адвокатите са категорични, че такава голяма сума практически е невъзможно да бъде намерена, а застрахователните облигационни компании не отпускат такива заеми за физически лица, приемайки имоти за гаранция. Това означава, че бившият президент може да бъде принуден да продава имоти "на пожар" , за да плати глобата, докато я обжалва. Сумата трябва да бъде внесена до 25 март. Дневните лихви за неустойки са в размер на 112 хил. долара.

Липсата на средства за плащането на гаранция означава, че той няма да има правото да обжалва присъдата, казват адвокатите. 

Празните джобове на Тръмп са смущаващ факт и могат да имат много по-сериозно отражение - те означават уязвимост и могат да се окажат заплаха за националната сигурност на САЩ, ако бъде избран за втори мандат начело на страната, пише О`Брайън. Още през 2016 година финансовите му авантюри и предизвикателства бяха оценени като рискови за човек, заемащ поста президент на САЩ, казва още анализаторът.

По време на съдебно изслушване преди година Доналд Тръмп заяви, че има "значително повече от 400 млн. долара в брой", които се увеличават значително всеки месец. Сегашните му коментари означават, че или не иска да плаща глобата със собствени средства, или е излъгал пред съда, или е похарчил всички тези средства в рамките на година.

Това не е единственото съдебно производство срещу Тръмп. Наскоро му се наложи да плати гаранция от 91,6 млн. долара по делото за клевета, заведено от писателя Е. Джийн Карол. Тръмп обжалва и тази присъда, но отново не със свои пари - гаранцията е от дъщерното дружество на голяма застрахователна компания - Chubb. Тогава нямаше допълнителни детайли около отпускането на средствата и как е обезпечено това.

Според Bloomberg  Доналд Тръмп е маркирал като обезпечения имоти, сред които "Тръмп Тауър" и голфклуба си в Хъдсън Вали. Вероятно Chubb би бил доволен, ако конфискува тези активи, ако се наложи.

Сега обаче застрахователите отказват да осигурят парите за гаранцията по делото за измама. Адвокатите на бившия президент посочват, че той е опитал да намери средства от 30 компании, но в крайна сметка "идват с празни ръце". Затова екипът поиска намаляване или премахване на гаранцията.

Според оценките на Bloomberg състоянието на Доналд Тръмп  е в размер на 3,1 млрд. долара. Голяма част от средствата обаче са "блокирани" в неликвидни активи като офис сгради, част от които още са празни в пост-Covid времената. Нещо повече - той често залага тези свои имоти  и не е съвсем ясно какви са дълговете му и как точно са обезпечени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още