IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли политическа воля служебното правителство да поиска конвергентен доклад за края на годината

През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев

13:50 | 16.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Членството на България в еврозоната може да пострада от липсата на редовен кабинет. За това предупреди в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria икономистът доц. Георги Ганев, депутат от парламентарната групата на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

По думите му партньорите от Европейския съюз продължават да окуражават България да стане член на еврозоната през 2025 г., стига тя да има това желание. „Топката е в служебния и евентуалния следващ редовен кабинет“, посочи той.

Доц. Ганев смята, че липсата на редовно правителство се дължи на нежеланието за довършване на промените в съдебната система и кадровото разпределение и допълни, че по темите, свързани с евроатлантическата посока на страната, не е имало разногласия.

„Данните за инфлацията у нас показват намаление, като страната ни не е толкова далеч от най-стриктния критерий за влизане в еврозоната. Липсата на редовно правителство не би трябвало да е пречка за членството ни, ако биват изпълнявани всички останали критерии. Политическата воля на служебното правителство за тази стъпка ще си проличи, ако те поискат конвергентен доклад за края на годината“, посочи Георги Ганев и смята, че до края на 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий.

Той отбеляза, че икономическата ситуация в еврозоната и сред основните търговски партньори на България оказват влияние на страната ни – при номиналния износ на български стоки страната отчита тенденция на спад, като поръчките от партньорите на България намаляват.

„Това се вижда, което води със себе си и сравнително по-отрицателното представяне на индекса на промишленото производство, но това са двата единствени негативни процеса в българската икономика в момента, останалите са по-скоро позитивни. Ако икономическата динамика в България има някакъв проблем,  той е внесен от трудностите в ЕС, особено от най-големия наш партньор там Германия“, обясни доц. Ганев. Той подчерта, че Италия и Турция трябва да бъдат фокус на внимание със силното си влияние над икономиката ни.

Според него е възможно да станем свидетели на лихвени понижения от страна на Европейската централна банка, преди този ход да бъде предприет от Федералния резерв на САЩ. „ЕЦБ дават сигнали, че са готови да направят намаления, още в средата на годината", посочи доц. Ганев, но смята, че това е по-скоро говорене, за да се стимулира съживяването на икономиките и да се избегне рецесия.

Как се отразява политическата несигурност у нас на инвестициите? Възможно ли е конфликтът от Средния и Близкия Изток да се разрасне? Може ли ескалацията между Израел и Иран да се отрази по-сериозно на пазарите?

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още