IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аресуваха двама души от охраната на Зеленски по подозрения за готвен срещу него атентат

От началото на войната е имало повече от десет опита за ликвидирането на украинския президент, казват службите за сигурност на Украйна

16:44 | 07.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинската Служба за безопасност съобщи за разбита мрежа от петима агенти на ФСБ готвели атентат срещу президента Володимир Зеленски и членове на правителството. Арестувани са двама полковници от службата за охрана на президента, за които има подозрения, че са предавали секретна информация, допълват от институцията. Оттам съобщават имената на трима агенти от ФСБ, които са ръководели операцията.

Според подозренията руските агенти активно са търсели близки до обкръжението на украинския президент, основно сред охранителите му, които да извършат опит за убийство. В плановете за ликвидация са били още началникът на СБУ Васил Малюк, ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов и други високопоставени държавни служители.

Част от срещите между агентите са се осъществявали в чужбина, средствата за финансирането им също са превеждани в чужбина. Срещу задържните са повдигнати обвинения в държавна измяна и за подготовка за терористичен акт. За тези престъпления ги грози доживотен затвор.

СБУ съобщава, че в планираната операция за отстраняването на Буданов е било предвидено служител от охраната да подаде координатите на къщата, в която се намира, и той да бъде остранен с ракетен удар, насочван с дрон. В плановете активно е участвал един от задържаните служители от службата за охрана на президента, който е осигурил лично дрона, който да насочва руската ракета, както и други оръжия.

Васил Малюк отбелязва, че операцията е трябвало да бъде "подарък" за инаугурацията на Путин, която беше малко по-рано днес. Много  ограничен кръг от хора е бил наясно с контрадействията на СБУ, допълва още той.

Според украинските служби за сигурност от началото на пълномащабната война вече са предотвратени десетина опита за отстраняването на Володимир Зеленски. В началото на март руска балистична ракета порази част от пристанищната инфраструктура на Одеса по време на посещение на държавния глава и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис на мястото. Тогава  гръцките медии съобщиха, че ударът е насочен към кортежа на Зеленски и е попаднал на около 500 метра от двете делегации. 

Украинският президен пострада леко при катастрофа, при която кола се вряза в автомобила, в който се возеше през септември 2022 година. От Офиса на президента уточниха по-късно, че става въпрос за пътен инцидент, макар че се случи при съмнителни обстоятелства след началото на вечерния час в Киев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още