IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Jumbo януари е бил най-силен в България

Продажбите на гръцката компания у нас са нараснали с 53%, ще разпределя дивидент 

12:35 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jumbo
Снимка: Jumbo

Гръцкият търговец на играчки Jumbo заяви, че продажбите му са се увеличили с около 45% на годишна база през януари, което се дължи на изключителното представяне в четирите държави, в които оперира – България, Гърция, Кипър и Румъния. От публикуваните данни става ясно, че българският пазар е растял най-бързо за гръцката верига. 

Продажбите в България са се ускорили с 53%, се казва в прессъобщение на компанията, а тези в северната ни съседка са нараснали с 40% на годишна база през миналия месец. Също силно (с 48% на годишна база) са се ускорили продажбите на родния на веригата пазар – Гърция, докато за Кипър отчетеното нарастване е 32%. 

Въпреки това мениджмънтът подчертава, че подобни резултати не трябва да се екстраполират за останалата част от годината. 

Компанията съобщи освен това, че свиква извънредно общо събрание на 8 март, за да поиска одобрението на акционерите за изплащане на брутен дивидент от 1,155 евро на акция от неразпределената печалба. Сумата на специалния дивидент е равна на общия размер на дивидента, разпределен през 2022 г., се посочва в съобщението. Ако бъде одобрено, изплащането е планирано да започне на 27 март. През миналата година Jumbo изплати специален брутен дивидент в същия размер на две равни вноски.

Към края на 2022 г. Jumbo управлява девет магазина в България от общо 83 в четирите страни, в които развива дейност. Jumbo обяви планове за откриване на два хипермаркета и онлайн продажби в Румъния, както и на един хипермаркет в Кипър през 2023 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още