IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажби на Danone записаха най-бързия си ръст от десетилетие

Компанията повиши цените, но все още не може да компенсира по-високите си разходи за суровини

11:50 | 22.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите на Danone са нараснали с най-бързия си темп от повече от десетилетие, подкрепени от по-високите цени на продукти като йогурта Activia и водата Evian, пише Bloomberg.

Приходите от продажби са се увеличили със 7,8% на годишна база през 2022 г., обяви Danone. Това надмина очакванията на анализаторите. Новината доведе до 1,8% повишение на цената на акциите на гиганта преди началото на борсовия ден.

Главният изпълнителен директор Антоан дьо Сен-Африк прилага план за преструктуриране на френската компания за храни в особено предизвикателни времена: инфлацията в Европа и САЩ се ускори до 40-годишен връх миналата година. Той все още не успява да увеличи обемите на Danone, които спаднаха в рамките на седем поредни години, както и оперативния марж, който миналата година се сви до най-ниското си ниво от повече от десетилетие.

Danone обяви, че налага най-голямото увеличение на цените си от 80-те години на миналия век, макар че това все още не покрива всички допълнителни разходи, които има. Компаниите за потребителски стоки са затруднени да преценят каква част от инфлацията на суровините да прехвърлят на купувачите. Поемането на разходите означава по-слаба рентабилност, но ако увеличат цените прекалено много, има риск потребителите да се отдръпнат, а това да доведе до загуба на пазарен дял.

„Не трябва да изпускаме от поглед факта, че все още не сме близо до обрат“, пише анализаторът на Bernstein Бруно Монтейн. Той цитира ускоряващия се спад на тримесечните обеми, прогноза за приходите от продажби, която е по-ниска от тази на конкурентите, както и ниските маржове.

Миналата година обемите на Danone са спаднали с 0,8%, докато цените са нараснали с 8,7%.

Обемите на Danone спадат за седма поредна година. Графика: Bloomberg Обемите на Danone спадат за седма поредна година. Графика: Bloomberg

Производителят на кисело мляко прогнозира съпоставим ръст от 3-5% на приходите от продажби за тази година, с умерено подобрение на оперативния марж. Това може да е първото подобрение на рентабилността от 2019 г. насам.

Danone се надява скоро да информира инвеститорите за своя план за руското си звено за млечни и растителни храни, което планира да продаде, обяви пред репортери Юрген Есер, заместник-главен изпълнителен директор, отговарящ за финансите и операциите.

Руският финансов вестник "Коммерсантъ" съобщи този месец, че Danone се надява да запази до 25% от бизнеса, място в борда на директорите, както и опция за връщане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още