IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carlsberg ще плати на Германия 50 млн. евро глоба заради участие в картел през 2008 г.

Корпорацията може да се сблъска с допълнителни разходи, след като ресторантьорите и търговците на дребно предявят претенции 

14:20 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/MARCUS BRANDT
Снимка: EPA/MARCUS BRANDT

Бирата отдавна е изпита, но увеличенията на цените на пивото в Германия от началото на 2008 г., характеризиращи се с „мишкуване“ от страна на пивоварите, все още занимават съдебната система 15 години по-късно. Така например сега стана ясно, че висшият регионален съд в Дюселдорф е осъдил пивоварната Carlsberg на глоба в размер на 50 млн. евро за участието ѝ в бирения картел.

Шестият съдебен състав е приел за доказано, че базираната в Хамбург Carlsberg Deutschland Holding GmbH е виновна за картелно нарушение. Причината е, че през март 2007 г. бивш изпълнителен директор е участвал в обмен на чувствителна към цените информация между водещи германски пивоварни. Разговорът е „отчасти отговорен" за повишаването на цената с едно евро на пакет от страна на Carlsberg и други пивоварни в началото на 2008 г., заяви председателят на съда Улрих Егер. Тогавашният управляващ директор на Carlsberg Deutschland Holding е използвал това знание и е коригирал пазарното поведение на пивоварната по съответния начин. По този начин той е бил в състояние да действа по-уверено спрямо датското дружество майка и да наложи увеличението на цените през 2008 г. по-лесно и по-категорично спрямо ресторантьорството и търговците на дребно с храни.

Решението беше предшествано от споразумение между страните, което предвиждаше глоба от 45 до 55 млн. евро. Адвокатът на Carlsberg Аника Шюрман обаче отново изрично отхвърли обвиненията срещу дружеството в заключителната си реч. „В крайна сметка, от наша гледна точка, трябваше да има оправдателна присъда", каза тя. Дружеството се е съгласило на споразумението за признаване на вина само за да може най-накрая да сложи точка на обременителното и скъпоструващото производство.

Всъщност това е процедура, която изисква максимална издръжливост от всички участващи страни. През 2013 г. и 2014 г. Федералната служба за разследване на картели (Bundeskartellamt) вече бе наложила глоби на обща стойност над 330 млн. евро на множество известни пивоварни като Krombacher, Bitburger, Warsteiner, Veltins, Radeberger и, разбира се, Carlsberg за незаконно определяне на цените. Органите за защита на конкуренцията поискаха 62 млн. евро само от Carlsberg. Според констатациите на Bundeskartellamt пивоварните са се споразумели през 2007 г. и са повишили цените почти едновременно в началото на 2008 г.

За разлика от повечето други пивоварни обаче Carlsberg не приема решението на Bundeskartellamt и обжалва пред Висшия областен съд в Дюселдорф. Последва нервен съдебен маратон. Първоначално Carlsberg успя, тъй като през 2019 г. Висшият регионален съд в Дюселдорф прекрати производството срещу пивоварната поради изтекла давност на обвиненията. Това решение обаче беше напълно отменено от Федералния върховен съд една година по-късно. След това се наложи делото да бъде разгледано отново пред друг съдебен състав в Дюселдорф. Тук тежко заболяване на един от съдиите след това доведе до допълнително забавяне в началото на 2021 г. След повече от 20 дни изслушвания производството трябваше да бъде прекъснато и да започне отначало.

Струваха ли си всички усилия на Carlsberg? Това е спорно. Картелният съд стигна до заключението, че поведението на управляващия директор не представлява забранено споразумение за цени. Въпреки това съдът счита, че е извършено умишлено картелно нарушение под формата на съгласувани практики. В крайна сметка и глобата беше малко по-ниска от първоначално определената от Федералната агенция.

От друга страна, правната преоценка на събитията от 2007 г. и 2008 г. вероятно няма да приключи за Carlsberg дори с решението на Висшия регионален съд в Дюселдорф. Защото пивоварният гигант сега трябва да се съобразява с това, че ще бъде съден и от ресторантския бранш за нанесени вреди заради участието си в картела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още