IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студенти разработват свръхмодерен хипермаркет за Kaufland

Kaufland България развива млади таланти чрез редица специализирани вътрешни програми, казва ръководителят „Нови проекти и модернизации“ в компанията

09:00 | 07.06.23 г.
Съдържание на Kaufland България
Снимка: Kaufland България
Снимка: Kaufland България

Kaufland България предизвика студентите по архитектура и строителство да разработят концепция за чисто нов хипермаркет. Ритейлърът беше сред 12-e компании, които подкрепиха седмото издание на Stroi.Academy и е единственият представител от сектора на модерната търговия, който взе участие в нея. Академията е единствената практическа програма в строителния сектор в България, симулатор на реална работна среда в строителството и архитектурата, насочен към студенти и млади специалисти. Благодарение на програмата те получиха възможност да се срещнат с множество експерти от бизнеса, които им помогнаха да доразвият уменията си. Един от менторите в проекта и член на журито в инициативата беше Тодор Левенов. Той е ръководител „Нови проекти и модернизации“ в Kaufland България и има 18 години опит в областта на недвижимите имоти – управление на инвестиционни проекти, развитие на търговски вериги и строителство.

Защо Kaufland реши да се включи в тазгодишното издание на Stroi.Academy?

През последните години Kaufland България е активен партньор на редица инициативи, подпомагащи кариерното ориентиране и развитие на младежите в страната. Участието ни в тазгодишното издание на Stroi.Academy е естествено продължение на дългосрочната ни стратегия в тази посока. Вярваме, че като единствен представител на сектора на модерната търговия сме от голяма помощ на участниците, които имат интерес към ритейла. Магазинната ни мрежа се разширява и модернизира постоянно, което предполага да бъдем в крак с най-новите тенденции в строителството и иновативните технологии. Затова вярвам, че споделянето на тези наши знания и ценни примери от практиката са полезни за професионалното израстване на бъдещите ни колеги.

За да предизвикаме себе си и участниците в програмата, ние влязохме в ролята на възложител и ментор в създаването на нов модерен хипермаркет Kaufland. В рамките на двата месеца, в които продължи инициативата, заедно преминахме през всички етапи на проекта – от идеята, през бизнес плана, до проектирането и реализацията на строителството на обекта. Надяваме се, че съвместната ни работа е била полезна на младежите, за да се запознаят с особеностите на сферата и да разберат сами за себе си в какъв план и на каква позиция биха искали да се развиват в бъдеще.

Снимка: Kaufland България Снимка: Kaufland България

По какъв начин ще подпомогнете кариерното и личностното развитие на младежите, участващи в Stroi.Academy?

Споделихме с участниците нашия опит, установените стандарти, по които работим, и добрите практики, които прилагаме ежедневно. Дадохме индивидуални съвети, съобразени със специализацията и нивото на компетентност на младежите. Знаем, че практиката е най-добрият учител и именно затова ги предизвикваме с казуси, благодарение на които те успяха да приложат в действие натрупаните до момента знания и умения и да разгърнат потенциала си. За нас е важно и да допринесем за това младите хора да получат полезна информация в различни направления, с които до момента не са се сблъсквали по време на обучението си.

Какви са критериите, по които оценявахте практическото задание за проектиране на хипермаркет Kaufland?

Оценката на изпълнението на една толкова сложна задача беше базирана на микс от критерии. Високо оценяваме креативността и нестандартните идеи. Държим и на добрата работа в екип, тъй като умението за сработване на няколко специалисти е от голяма важност за успешното изпълнение на подобен проект. Вписването в зададения обхват и в рамките на бюджета също бяха част от критериите. Освен тях рентабилността на самата идея и начинът ѝ на изпълнение са от първостепенно значение. И на последно място, но с не по-малка тежест, е спазването на нормите за проектиране и строителство на обекта.

Какво би ви впечатлило най-много в един проект? Вниманието към детайла, нестандартното и оригинално мислене или друго?

Бих казал всичко изброено – в строителството и в бизнеса детайлът е от съществено значение. Оригиналните идеи са в основата на иновациите, а именно от тях зависи развитието на сектора на модерната търговия, от който ние сме част. Наистина сме впечатлени от това колко смели са визиите на някои от проектите. В същото време обаче се стремяхме да научим участниците да подхождат с висока доза аналитичност и критичност. Ключът към успеха се крие именно в комбинирането на тези два метода на работа.

Според вас кои са ключовите умения и компетенции, които младежите трябва да се стремят да развиват, за да постигнат успешна реализация в строителния сектор?

В дългогодишната си практика в сферата се убедих, че има четири личностни качества, които един специалист трябва да притежава и да развива, за да бъде успешен. Постоянството е първото от тях. Естеството на работата ни носи със себе си немалко трудности и нерядко сме изправени пред предизвикателства от различен тип. Определено се изисква голямо постоянство за преодоляването им. На второ място е желанието за развитие. Ако не сме амбицирани и решени да напредваме, е възможно работата да се окаже в дълъг застой. Липсата на амбиция сама по себе си може да бъде демотиватор и да ни „спъва“ по пътя към успеха. Да се реализираш успешно в тази бързо развиваща се и изпълнена с технологични иновации сфера, изключително важни са любопитството интереса към иновациите. Не по-малко важно е да бъдем отдадени на това, което правим.

Какъв е най-ценният съвет, който сте получили или разбрали по време на дългогодишната си практика и кои споделихте с младежите по време на обучението им?

С годините и с всички осъществени до момента проекти се научих да вярвам истински в максимата, че няма невъзможни неща. Дадох им примери за реални ситуации, в които участниците в един проект срещат трудности с мотивацията, не се осмеляват да споделят идеите си или са притеснени от липса на вдъхновение. Обяснихме им как сме успели да преодолеем тези препятствия, за да задвижим процеса на работа в правилната посока. Накратко, опитахме се да покажем на младите колеги, че намирайки правилната мотивация, могат до постигнат и непостижими неща.

Освен чрез Stroi.Academy как планирате да подкрепяте студентите и младежите, избрали да се развиват в строителния сектор?

Kaufland България развива млади таланти чрез редица специализирани вътрешни програми. Сред тях е например Практикантската ни програма, в която ученици в 11-и и 12-и клас участват в специална форма на обучение и работа, която се провежда през лятната ваканция. По време на своята практика младежите имат възможност да се запознаят отблизо с дейността на всички сектори на работа в нашите хипермаркети. Ако учениците имат интерес към строителството, екипът ни от специалисти биха могли да споделят опита си с тях. Програмата ни за дуално обучение също е част от инициативите ни за подпомагане на развитието на младите в страната, като благодарение на нея ученици имат възможността да придобият нови знания и умения в реална работна среда.

„Управители на бъдещето“ пък е най-големият проект за развитие на млади таланти на Kaufland България. Програмата е насочена към завършващи студенти с малък или без никакъв професионален опит. Благодарение на нея те могат да започнат 12-месечно обучение, като преминат през различни структури и отдели на компанията.

В Kaufland сме отдадени на развитието на младежите в страната, а споменатите програми са само една малка част от действията ни в тази посока. От своя страна, екипът ни от професионалисти в сферата на строителството и реализацията на нови проекти с удоволствие се присъединява към програмите на компанията за развитие на млади хора и помага на желаещите да научат повече за сектора.

Последна актуализация: 08:38 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още
Финанси виж още