IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магазини и ресторанти вече трябва да осигуряват алтернативи на пластмасовите чаши и кутии

С 5 стотинки поскъпват тази година пластмасовите чаши и кутии

20:32 | 04.01.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От началото на тази година търговците в България, които използват пластмасови продукти за еднократна употреба за пълнене с храни, включително напитки и готови ястия, имат задължението да ги предлагат на потребителите срещу 10 стотинки за чаша и 25 стотинки за кутия, тоест с 5 стотинки повече в сравнение с миналата година, съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Това изискване е съгласно Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Наредбата предвижда цената на използваните пластмасови чашки и кутии за храна поетапно да се увеличава през следващите години до 2027 г.

Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им. Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима. 

Задължение на бизнес операторите (търговски обекти, питейни заведения, заведения за бързо хранене) е да осигурят алтернативни възможности като съдове и чаши за многократна употреба и продукти, изработени от други материали – хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове.

Същевременно от МОСВ подчертават, че към настоящия момент законодателството в областта на храните не позволява носенето на собствени съдове на мястото на продажбата.

В допълнение, в търговските обекти задължително трябва да бъдат поставени на видно място информационни табели за необходимостта от намаляване на употребата на пластмасови продукти, за вредното им въздействие върху околната среда, както и за алтернативните възможности, които се предлагат в търговския обект. Гражданите могат да изискват такава информация на мястото на продажбата, за да бъдат насочени към алтернативни и достъпни продукти за многократна употреба.

Сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба трябва да се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка.

Броят на бизнес операторите, от които се очаква да предприемат действия за ограничаване на потреблението на пластмасови продукти за еднократна употреба, не може да бъде определен еднозначно, тъй като не всички ресторанти или питейни заведения използват еднократни продукти. Според Националния туристически регистър общият брой на заведенията за бързо обслужване, в които със сигурност се използват продуктите в обхвата на наредбата, е над 4700.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 3 месеца
УЖКИМ ПРАИМ НЕЩО, а единственото е да се смучка повече парета от потребителя. ЩО НЕ МОЖЕ ДА СИ НОСИМ КУТИИ? И да спестим по няколко тона опаковки годишно? Кво като са по-скъпи, като си отишъл за маслини, няма да си ги сложиш в джоба! Осигурявали, разбираш ли, и алтернативи! Тоест - още повече производство и потребление! ДАЙТЕ ДА СИ НОСИМ ШШИББАНИ КУТИИ ОТ КЪЩИ, или продължаваме да се преструваме, че нещо се прави за каквото и да е добро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още