IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Замърсяването на океаните с пластмаса е по-малко от очакваното, но отпадъците са по-устойчиви

Според изследването на учените от Нидерландия реалното ниво на замърсяване се дължи на около 3,2 милиона тона отпадъци

14:46 | 08.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg
Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Нивото на замърсяване на световния океан с пластмаси е доста по-ниско, отколкото се смяташе през последните десетилетия, съобщава БТА, позовавайки се на изследване на учени от Нидерландия и Германия, цитирано от АФП и ТАСС.

Досега се смяташе, че в световния океан плават между 50 и 300 милиона тона пластмасови отпадъци. Според изследването на учените от Нидерландия реалното ниво на замърсяване се дължи на около 3,2 милиона тона отпадъци. То е изчислено въз основа на около 20 хиляди измервания по целия свят. Плаващите в океана отпадъци обаче са по-устойчиви, отколкото се смяташе досега, пишат още авторите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър джиосайънс".

Учените са създали компютърни модели на базата на данни за замърсяването по крайбрежията и в световния океан и заключават, че в океана попадат по-малко пластмаси, но количеството на отпадъци на повърхността е по-голямо от доскорошните оценки.

Според изчисленията всяка година в океана попадат 470-540 хиляди тона пластмасов боклук, което е много под оценките досега за 4-12 милиона тона. В същото време общото количество плаващи на повърхността на океана отпадъци - приблизително 3,2 милиона тона, е много повече от досегашните оценки.

"Преобладаващата част от пластмасовата маса на повърхността се състои от големи предмети - над 2,5 сантиметра, които плават по-лесно", обясняват авторите на изследването. Добрата новина е, че тези по-едри предмети могат да се уловят по-лесно от микропластмасите. Лошата новина е, че пластмасата се задържа в океана по-дълго. "Това означава, че ще отнеме повече време, преди ефектът от мерките за ограничаване на пластмасовите отпадъци да стане видим", подчерта ръководителят на изследването Микаел Кандорп от университета на Утрехт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още