IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80% до 2040 г.

Необходими са обаче дълбоки промени в политиката и пазара от страна на държавите и компаниите, заявиха от Програмата за околна среда

11:56 | 17.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Milos Bicanski/Getty Images
Снимка: Milos Bicanski/Getty Images

Замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80% до 2040 г., ако държавите и компаниите направят дълбоки промени в политиката и пазара, заявиха от Програмата на ООН за околната среда (UNEP), предаде ДПА.

За да се постигне това, трябва да има повече повторна употреба, рециклиране и повече преориентиране и диверсификация на пластмасовите продукти, заявиха авторите, цитирани от БТА.

Това включва насърчаване от страна на правителствата на използването на бутилките за многократно пълнене, диспенсерите за насипни товари, схемите за депозит и схемите за обратно приемане на опаковки - което би могло да намали с 30 % пластмасовите отпадъци.

Допълнително намаление с 20% би могло да се получи, ако рециклирането се превърне в по-стабилна и печеливша индустрия. Премахването на субсидиите за изкопаеми горива и принуждаването на дизайнерите на опаковки да подобрят възможностите за рециклиране на продуктите би означавало, че количеството на рециклируемите пластмаси би се увеличило от 21% на 50%.

Използването на алтернативи като хартия или компостируеми материали вместо пластмаса за опаковки, пакети и продукти за вкъщи също би могло да спести още 17% от замърсяването с пластмаса, заяви UNEP.

Всичко това все още ще остави 100 милиона тона пластмасови отпадъци за еднократна употреба и с кратък срок на годност, с които според UNEP може да се справим, като установим и приложим стандарти за дизайн и безопасност при изхвърлянето им, като например производителите да бъдат отговорни за продуктите, които отделят микропластмаса.

Изпълнителният директор на UNEP Ингер Андерсен заяви: "Начинът, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме пластмаси, замърсява екосистемите, създава рискове за човешкото здраве и дестабилизира климата".

В доклада е изложена пътна карта за драстично намаляване на тези рискове чрез възприемане на кръгов подход, който не позволява пластмасите да попадат в екосистемите, в телата ни и в икономиката, допълни той.

"Ако следваме тази пътна карта, включително в преговорите по споразумението за замърсяването с пластмаси, можем да постигнем големи икономически, социални и екологични победи", посочи още Андерсен.

Докладът, озаглавен "Затваряне на кранчето: как светът може да сложи край на замърсяването с пластмаса и да създаде кръгова икономика", се появява преди втория кръг от преговори в Париж по глобално споразумение за справяне със замърсяването с пластмаса.

Авторите на доклада твърдят, че преминаването към по-кръгова икономика ще доведе до икономии в размер на 1,27 трилиона долара, а други 3,25 трилиона долара ще бъдат спестени от подобряване на здравето, климата, замърсяването на въздуха, морските екосистеми и разходите, свързани със съдебни спорове.

Освен това до 2040 г. ще се създаде нетно увеличение на броя на работните места със 700 хил., предимно в държавите с ниски доходи.

UNEP заяви, че инвестиционните разходи са "значителни, но по-ниски от разходите без тази системна промяна" - 65 млрд. долара срещу 113 млрд. долара без промяната.

Голяма част от тези средства могат да бъдат събрани чрез използване на инвестиции, които биха били предназначени за по-голямо производство на пластмаса, или чрез въвеждане на такса върху продуктите от първична пластмаса.

Според UNEP, ако тези политики не бъдат въведени навреме и се забавят с пет години, това може да доведе до увеличаване на замърсяването с пластмаса с 80 милиона тона до 2040 г.

Пластмаса е открита в почти всички краища на света, включително в Антарктида, а по-рано тази година учените за първи път регистрираха заболяване, причинено от пластмаса при птиците - наречено пластилоза - което възпалява храносмилателния тракт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
До: cyclop и после като ти стане по скъпо, ще ревнеш че е заговор на рептилите... това копейките нямате угодия, родени мрънкачи!!! Иначе и сега можеш да го постигнеш желания начин на живот, та дай ни пример как се прави! ... а не плачи като вдовица за...! А като имаш гости, купи им бира в кенове, алуминия също се рециклира на 100%! ... ама требва да се мисли! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: zelka007 ... ха ... *** = и-д-и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: cyclop ... ако ти липсва онова време , имаме посолство на северна корея , *** кандидаствай за виза , пиши се политически дисидент и досвидания ... ако немаш пари за трена , ще ти дам за еднопосочен , само си остави европейският паспорт ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 11 месеца
За гаврата със стъклените бутилки да не почвам! Половината бирени не се приемат за рециклиране въобще! Другите се приемат по неизпълними схеми! Можело да ми приемат бутилка, ако си купя нова! Ами ако отивам на работа? Да си я нося с мен? А ако съм имал гости? Как да върна шиииибаните 10 бутилки? Що за подигравка! Преди 20 години всичко беше в пъти по-нормално! Сега само вувузелят за зелено и рециклирано, а върви наопаки! И найлонова торба 20 стотинки, хартиена 50 ст.!? Само позьорщина и лъжи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
cyclop
преди 11 месеца
Какво ооне каква 2040... Като влезеш в магазина, има по 200 вида половин литрови напитки в пластмасови бутилки. Въобще как е възможно да се произвежда минерална вода в половин литър. На кокакола гнусните са безброй. Всички безалкохолни в стъклени рециклируеми бутилки - като преди 30 години! Всички минерални води под 3 литра - в стъклени рециклируеми или да ги няма! По един диспенсър се слага в магазините и който е прежаднял да си сипе в собствено шише!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още