IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярните лекарства Ozempic и Wegovy не водят до самоубийствени мисли

Независимо проучване разглежда здравните досиета на милиони пациенти и отхвърля връзката между GLP-1 и суицидните мисли

21:53 | 05.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хората, приемащи медикаментите Ozempic и Wegovy на датската фармацевтизна компания Novo Nordisk A/S, са с по-слаба склонност към самоубийствени мисли в сравнение с тези, които приемат други  лекарства за отслабване или диабет, сочат резултатите от голямо независимо проучване, цитирано от Bloomberg.

Проучването показва, че пациентите, лекувани със семаглутид, активната съставка в лекарствата, са имали от 49% до 73% по-нисък риск от подобни мисли в сравнение с хората, приемащи други сходни медикаменти. Тези резултати може да успокоят някои опасения за изключително популярните лекарства , които се под внимателното наблюдение на европейските регулатори, след съобщения за суицидни мисли сред пациентите на лечение с тях. Проучването, подкрепено от Националния институт по здравеопазване на САЩ, беше публикувано в петък в списанието Nature Medicine.

Лекарствата, съдържащи хормона GLP-1, като тези, произведени от Novo Nordisk и Eli Lilly & Co., се използват повече от 15 години, за да помогнат на пациентите с диабет да контролират нивата кръвната захар, но по-новите и по-силни варианти на медикаментите помагат на пациентите да свалят десетки килограми. Употребата им обаче може да доведе до странични ефекти, вариращи от стомашни проблеми до косопад. 

Проучването разглежда електронни здравни досиета на милиони хора, включително повече от 240 хил. пациенти със затлъстяване и близо 1,6 млн. души с диабет тип 2. Хората, приемащи Ozempic за диабет и Wegovy за затлъстяване, са били по-малко застрашени от самоубийствени мисли, отколкото тези на други лекарства, въпреки че процентът на страничните ефекти е относително нисък и при двете групи.

„Смятаме, че това по същество трябва да сложи край на всички опасения за това, което европейската агенция може да открие в своето разследване на връзката между хормона GLP-1 и риска от самоубийство“, коментираха анализаторите на Truist Securities в бележка.

Европейските фармацевтични регулатори миналата година заявиха, че започват разследване, след като получиха съобщения за самоубийствени мисли от пациенти, приемащи GLP-1 лекарства, включително тези, произведени от Novo и Lilly. Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви през декември, че е поискала от производителите на лекарства повече информация

.

 

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) провежда подобно наблюдение и „оценява необходимостта от регулаторни действия“, според актуализация, публикувана на нейния уебсайт.

FDA и EMA разглеждат допълнителни странични ефекти, включително възможни усложнения , свързани с анестезията. Американското дружество на анестезиолозите издаде насоки през юни, които съветваха пациентите да не приемат лекарствата преди операция.

Novo Nordisk, производителят на Ozempic и Wegovy, заяви, че е наясно с прегледа на FDA и работи в тясно сътрудничество с агенцията, за да следи непрекъснато за безопасността. „Известните рискове, свързани с употребата на тези лекарства, са отразени на етикета на продукта, одобрен от FDA“, заяви говорител на компанията в имейл. От производителя също така споделиха, че проучването на Nature Medicine подкрепя собствените анализи Novo, „които не са открили причинно-следствена връзка между семаглутида и мислите за самоубийство и самонараняване“.

Lilly, която произвежда медикаментите Mounjaro и Zepbound, заяви, че също съдейства на  FDA и че безопасността на пациентите е неин основен приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още