IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea пристъпва към понижаване на цените със забавянето на инфлацията в света

Пониженията на цените са увеличили клиентите и броя на продадените продукти

08:15 | 12.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Шведската компания за мебели и стоки за дома Ikea намалява цените в редица страни в света в условията на забавяща се инфлация и на повишаване на инвестициите в понижаване на цените, пише CNBC.

Компанията разширява намаляването на цените си през 2024 г. на всичките си пазари в света, като цели да ограничи повишенията на цените, въведени през 2022 г. Това се случва в условията на намаляващи разходи за транспорт и суровини.

„Правим го на всички пазари, на които оперираме“, съобщи директорът по продажбите на дребно Толга Йончю в компанията Inkga Group, най-големия собственик на магазини на Ikea.

„Сега е моментът компании като Ikea да инвестират в цени вместо в рентабилност“, коментира той и допълни, че много хора сега имат „изтънели портфейли“. Пониженията на цените, които започнаха в Европа през септември, водят до увеличаване на клиентите и на продадените стоки от компанията, заяви Йончю.

Между септември и ноември Ingka е инвестирала над 1 млрд. евро в понижения на цените на пазарите, на които оперира, съобщи Ройтерс.

В Канада цената на популярните библиотеки Billy на компанията е намаляла с 20%, откакто тя инвестира 55 млн. евро в понижаването на цените за над 1500 продукта, съобщи Ingka през януари.

Ангажиментът за трайно намаляване на цените е поет няколко месеца след като шведската компания за търговия на дребно предупреди за забавяния след голямото нарушаване на корабоплаването в Червено море.

Товари на стойност милиарди долари са отклонявани заради опасения за безопасността в условията на вълна от нападения на хутите от декември 2023 г.

Макар че Ikea е изправена пред геополитически рискове в Червено море, „сме повече и по-добре подготвени от всякога, затова ще изпълним обещанието си да продължим да понижаваме цените във всички страни, където оперираме“, заяви Йончю.

„В Ikea всичко е свързано с обслужването на мнозинството. Мечтите и желанията на много хора да имат по-добър дом не са се променили заради икономически предизвикателства, затова съм щастлив, че можем да допринесем, като осигурим по-достъпни и устойчиви продукти на много хора“, допълни той.

Ingka Group планира също да разшири портфейла си с молове с магазини Ikea като водещ наемател в търговските ѝ центрове. Холдинговата компания се стреми да превърне магазините на Ikea в дестинации, като включи пространства за съвместна работа, заведения за хранене и други, съобщи Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още