IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bild изненадващо уволни цялата редакционна колегия

Най-големият таблоиден вестник в Европа има ново ръководство. Досегашният главен редактор Йоханес Бойе се е провалил 

15:50 | 17.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: risztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: risztian Bocsi/Bloomberg

Медийната група Axel Springer сменя целия редакционен екип на Bild. Досегашните главни редактори Йоханес Бойе, Александра Вюрцбах и Клаус Щрунц напускат досегашните си длъжности в най-големия таблоиден вестник в Европа, съобщи Springer, без да посочва причини.

В бъдеще ръководството на редакционната колегия ще се състои от двама вместо от четирима души. Марион Хорн ще поеме председателството на главните редактори на групата Bild с незабавен ефект. 57-годишната Хорн е работила за Springer общо повече от 25 години и е била главен редактор на Bild am Sonntag от 2013 до 2019 г. Тя напусна компанията след обявяването на сливането на редакционните дейности на Bild am Sonntag и Bild и за последно беше партньор в консултантската компания Kekst CNC, пише Handelsblatt. 

Хорн трябва да позиционира вестника със „силен таблоиден профил и активно да стимулира цифровата трансформация", се казва в изявлението на компанията. Бившият главен редактор на Focus Роберт Шнайдер ще стане главен редактор на Bild, както е планирано, в средата на април. Хорн ще поеме постовете на главен редактор на Bild и Bild am Sonntag до април. 

Размирици в издателство Axel Springer

Тройното уволнение предизвиква нови вълнения в берлинското издателство. Бойе, бивш главен редактор на Welt am Sonntag, започна работа през есента на 2021 г. със задачата да осигури подредени процеси в редакцията на таблоида след ерата на Юлиан Райхелт.

Бившият главен редактор на Bild Райхелт трябваше да напусне медийната компания. Той беше обвинен в злоупотреба с власт и неправомерно поведение във връзка с отношенията със служителки на компанията. Първоначално Райхелт остана на поста си след първоначалните обвинения през пролетта на 2021 г. Тъй като той все още не бе разделил ясно личния и професионалния си живот, Springer го уволни няколко месеца по-късно.

С новите мениджъри Springer обеща да създаде по-добра корпоративна култура. Според източници от компанията дигитално ориентираният Бойе действително е успял да скъса със старата култура още в първите дни. Той е променил много неща, общувал по-открито, назначил нови ръководители и най-вече насърчил цифровите технологии. Но в крайна сметка се е провалил заради старите връзки, твърдят от компанията.

Това, което е притеснително за новите мениджъри, е, че двамата главни редактори нямат никакъв опит в областта на цифровите технологии и според някои вътрешни източници са носители на старата култура на Bild. Във вътрешен план обаче новите назначения са оправдавани именно заради дигиталната стратегия. Springer иска в средносрочен план да спре да продава печатни вестници и да се превърне в чисто дигитална компания.

Затова ръководителят на марката Bild Клаудиус Сенст пише в имейл до служителите: структурите на Bild ще трябва да бъдат радикално променени и доразвити, за да може марката да продължи да се развива. "Това включва яснота и надеждност в ръководството и отговорностите", заяви Сенст.

Не е ясно какво ще се случи с Бойе и бившите му колеги от редакцията Вюрцбах и Щрунц. Springer обяви, че ще предостави информация за техните „възможни бъдещи задачи в компанията" на по-късна дата. Главният изпълнителен директор на групата и основен акционер Матиас Дьопфнер се сбогува с уволнените главни редактори, като заяви кратко: „Много им благодаря за тяхната ангажираност и постижения". Вюрцбах последно отговаряше за Bild am Sonntag, а Щрунц - за снимковите предложения на Bild.

Новите главни редактори Хорн и Шнайдер ще ръководят медията заедно със заместник главните редактори Рене Бош, Тимо Локощат, Таня Май, Паул Ронцхаймер, Манди Сакс и Ивон Вайс „и точно ще разпределят отделните области на отговорност след поемането на поста от Роберт Шнайдер“. 

Съкращения на работни места в Springer

Новите мениджъри трябва да се справят с няколко проблема едновременно. Обявено е значително съкращаване на работни места в Springer. Конкретният обем все още не е известен. Работните места ще бъдат съкратени главно в печата, предпечата и администрацията. Вътрешни представители от индустрията очакват трицифрен брой съкратени служители. 

Медийната компания има за цел да увеличи печалбите на най-важните си вестници, Bild и Welt, чрез инвестиции в цифрови предложения и икономии на персонал. През февруари Дьопфнер написа на служителите си, че резултатът на групата в германския медиен бизнес трябва да се подобри с около 100 млн. евро през следващите три години. От издателството обясниха, че едновременно ще бъдат създадени и съкратени работни места. Съкращенията по оперативни причини трябва да се избягват.

Подобно на всички медии, Springer се бори с намаляващия тираж на печатните издания. В края на 2022 г. платеният тираж е бил 1,1 млн. екземпляра (включително берлинския таблоид BZ). През четвъртото тримесечие на 2013 г. дневно са се продавали повече от два пъти повече копия.

Миналата година Springer отбеляза двуцифрен органичен ръст на приходите за втора поредна година - нещо, което не е наблюдавано от четири десетилетия. Приходите възлизат на около 3,9 млрд. евро при печалба от около 750 000 евро.

Springer се оттегли от фондовата борса през 2020 г., като преди това влезе в сътрудничество с американския финансов инвеститор Kohlberg Kravis Roberts (KKR), за да ускори растежа. KKR притежава голям дял в издателската компания.

Springer вижда голям потенциал за растеж и в САЩ. Там тя придоби новинарския портал Politico през есента на 2021 г. В групата работят около 18 000 души по целия свят. Това включва 3400 журналисти, като все по-голяма част от тях са в САЩ. В допълнение към медийните брандове Axel Springerпритежава и платформата за обяви за работа Stepstone. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 1 година
Статията може да се търси и под това заглавие: Startete Mission Pipeline auf DIESER Nussschale?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 1 година
https://***.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/sabotage-von-nord-stream-startete-mission-pipeline-auf-dieser-nussschale-83167062.bild.html?t_ref=https%3A%2F%2Fm.bild.de%2Fpolitik%2Fausland%2Fpolitik-ausland%2Fsabotage-von-nord-stream-startete-mission-pipeline-auf-dieser-nussschale-83167062.bildMobile.html%3Ft_ref%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.dw.com%252F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 1 година
Тези дни статия в Билд относно пладноходка с която ужким проукрайнски сили са извършили саботажа на северен поток 2. Заглавие: Мисията Тръбопровод е започнала с ТАЗИ орехова черупка? В статията се задават следните въпроси: как тази черупка е пренесла 1,5 тона експлозиви; как тези експлозиви са преминали през Полша и Германия без да бъдат засечени от службите; как са пренесли и оборудването за гмуркане; как капитан, 4 водолази и лекар са извършили сложната операция от тази черупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Мхм, няк*КОЙ не е слушкал май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още