IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЕМ: Не сме регулатор на журналистическите стандарти за работа*

Институцията реагира остро на коментар на премиера акад. Николай Денков

11:50 | 08.08.23 г.
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Съветът за електронни медии (СЕМ) не контролира спазването на журналистическите стандарти за работа - те са залегнали в Етичния кодекс на българските медии и се съблюдават от Етичната комисия към Фондация "Национален съвет за журналистическа етика". Това е посочено в позиция на регулатора по повод коментар на премиера акад. Николай Денков, че институцията не прави нищо срещу разпространението на дезинформация в медиите.

В отговор по време на брифинг в Министерския съвет премиерът разви тезата си и заяви, че СЕМ трябва да погледне какво може да направи по проблема с неспазването на етичните норми, деизнформацията и хибридните атаки. "Това, което виждам в последните два месеца е, че много от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на "широко затворените очи", обясни още Денков и препоръча като възможни действия организиране на дискусии с участието на журналисти и университетски преподаватели и т.н. 

"Има какво да направят. Така че призивът е да погледнат какво могат да направят, а не какво не могат да направят", категоричен беше Денков.

Преди ден във "Властта говори открито" - формат с въпроси на граждани, излъчван онлайн в социалните мрежи, той разкритикува СЕМ относно разпространение на дезинформация в българските медии. Журналистическата етика изисква проверката на информацията, заяви Денков и допълни: "Това са стандарти, които водещите медии по света спазват, за съжаление, у нас - не".

В Закона за радио и телевизия са описани правомощицията на СЕМ и те са свързани основно с контрол на спазването на принципи като свобода на словото, плурализъм, културното и езиково многообразие и т.н. Институцията избира и директорите на националните радио и телевизия.

Затова от СЕМ посочват, че с критиките си премиерът не познава дейността им и думите му са "недопустима оценка". Институцията посочва, че представителите на изпълнителната и законодателната власт трябва да коригират поведението си по отношение на независимостта на медийния регулатор и всички медии в страната, каквито са и препоръките на докладите на Европейската комисия по отношение на върховенството на закона.

От СЕМ допълват още, че през миналата година са осъществили 24 хил. часа мониторинг на телевизии и радиа в страната. Има осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които анализират и проблема с разпространението на дезинформация.

Етичният кодекс на българските медии беше изготвен през 2004 г. и присъединяването към него е на доброволен принцип. Повечето водещи медии в страната са го подписали.

* Информацията е допълнена с новия коментар на премиера акад. Николай Денков относно СЕМ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

Финанси виж още