IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

174 години след основаването си германският производител на сапуни Kappus е в процедура на фалит 

За втори път в рамките на няколко години компанията ще се води от синдик в опит да намери спасителен инвеститор 

13:53 | 21.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kappus AG
Снимка: Kappus AG

Основаният през 1848 г. германски производител на сапун Kappus е подал на 30 септември молба за обявяване в несъстоятелност по реда на самоуправлението в окръжния съд на Фрайбург, съобщава Lebensmittel Zeitung. 

Адвокатът и експерт по реорганизациите Филип Груб от адвокатската кантора Grub Brugger ще поеме ролята на синдик по време на процедурата и ще подкрепя в реорганизацията ръководството около Аксел Бухолц. Заплатите и възнагражденията на 181-те служители са осигурени до края на годината чрез Федералната агенция по заетостта. Също така се подчертава, че бизнес операциите ще продължат без ограничения, ако ситуацията с поръчките е добра. Kappus произвежда твърди и течни сапуни, добре познати и в България през последните години. Някои от продуктите са вегански.

Търсенето на нови инвеститори вече е започнало. „Наскоро вече имаше контакти със сериозни инвеститори, но първоначално не беше постигнато споразумение за тяхното участие. Въпреки това разговорите с инвеститорите сега се подновяват с пълна сила, за да се улесни бързото решаване на проблема с инвеститорите", обяснява Ханс Конрад Шенк от Grub Brugger. 

Окръжният съд назначава адвоката от Фрайбург Дирк Пел от адвокатската кантора Schultze & Braun за временен управител на Kappus.

През септември 2018 г. богатото на традиции дружество трябваше да подаде молба за обявяване в несъстоятелност в режим на самоуправление за първи път в тогава 170-годишната история на дружеството. И тогава рязкото покачване на цените на суровините и високият ценови натиск бяха причина за финансовите проблеми. След преструктурирането тогавашният синдик Франц-Лудвиг Данко продаде консолидираната група дружества на базираната в Мюнхен инвестиционна компания Ad Astra през март 2020 г. В хода на преструктурирането се наложи закриване на завода в Офенбах. 

Kappus произвежда 260 милиона сапуна годишно на три места в Германия и изнася за 30 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Малки и средни компании виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Процеса по деиндустриализация на европата тече с пълна сила :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още