IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С рекорден бюджет за 2022 г. МРРБ спира даването на пари с постановления на МС

Бюджетът на регионалното министерство от 2,6 млрд. лв. през тази година е почти три пъти по-висок спрямо 2021 г.

12:12 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

С рекорден бюджет от близо 2,6 млрд. лв. за инвестиции в регионалното развитие и благоустройството ще разполага ресорното министерство през тази година. Сумата бе окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание с приемането на държавния бюджет за 2022 г.

За сравнение, през 2021 г. сумата е била почти три пъти по-ниска - 911 млн. лв. Това означава, че за първи път министерството ще има реална план-сметка, а практиката да се отпускат значими суми с допълнителни постановления на Министерския съвет през годината се прекратява, отбелязва регионалното министерство в съобщение на сайта си.

От общия бюджет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството близо 2,5 млрд. лв. са средствата за Агенция „Пътна инфраструктура“. През 2021 г. одобрената в държавния бюджет сума за АПИ е била едва 804 млн. лв. Допълнителни 1,6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани за основен ремонт и изграждане на републиканска пътна мрежа през тази година.

Според разчетите 1,2 млрд. лв. ще се инвестират за текущ ремонт и поддържане на близо 20-те хиляди километра републиканска пътна мрежа. За сравнение, през 2021 г. за тази дейност са били одобрени в държавния бюджет пет пъти по-малко средства (248 млн. лв.). Със сумата ще бъдат обезпечени дейностите по текущо и зимно поддържане на републиканските пътища в 27-те областни пътни управления. Ще се инвестира и в мерки за повишаване на безопасността в участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия, пътни знаци, маркировка и други.

Близо 1,1 млрд. лв. ще бъдат капиталовите разходи на АПИ за тази година. Сумата е с 670 млн. лв. повече спрямо 2021 г. Близо 640,8 млн. лв. са допълнителните средства, които ще се вложат в основен ремонт на републиканската пътна мрежа и изграждането на приоритетни инфраструктурни проекти.

Допълнителните средства ще се инвестират в подобряване на състоянието на обекти като тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на автомагистрала „Хемус“, както и „Траянови врата“ на автомагистрала „Тракия“, пътни кръстовища и виадукт на магистрала „Тракия“. Ще бъде изградена шумозащитна стена на АМ „Струма“ в район на пернишкия квартал „Църква“. Предвиден е ремонт на участъци от пътя Бургас – Созопол – Царево и на трасето от Царево до Малко Търново. Планирана е рехабилитация на отсечки от пътищата Севлиево – Велико Търново – Омуртаг, Иново – Градец – Шишенци – Бойница – Кула, Кърджали – Маказа, първокласният път Калотина – София – Пловдив, Рудозем – Смолян, Троянски проход – Кърнаре, Югово – Лъки.

С одобрението на бюджета за 2022 г. предстои АПИ да публикува окончателните карти по области с пътищата, които ще бъдат ремонтирани през тази година.

Близо 564 млн. лв. са разчетените средства за ново строителство. Те ще бъдат вложени в доизграждането на автомагистрала „Европа“, лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“, магистралата „Русе – Велико Търново“. В програмата на АПИ са предвидени още средства за доизграждане на обходен път на Чепеларе и западният обход на Пазарджик. За финансиране са предвидени участъкът на „Струма“ през Кресненското дефиле, ако се потвърди избраният вариант на трасе с влязъл в сила ОВОС, както и за проектирането на тунела под връх Шипка като последен етап от обхода на Габрово в съответствие с проведената обществена поръчка за инженеринг.

Средствата са предвидени в бюджета, тъй като програмата „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. все още не е одобрена от Европейската комисия. С осигуряването на средствата от държавата се обезпечава стартът на проектите до одобряването на апликационните форми за финансиране от ЕК.

Близо 2,8 млн. допълнително са предвидени за проектиране на обекти за ново строителство. Сумата за годината е почти 8,2 млн. лв. В нея са предвидени и средства за изготвяне на задание за технически проект на Софийски околовръстен път – Южна дъга в участъка от бул. „Бъкстон“ до автомагистрала „Струма“, както и още десетки обекти.
За първи път в последните три години се залагат и средства за премахване на незаконно строителство в размер на 500 хил. лв. по бюджета на ДНСК.

Последна актуализация: 21:26 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още