IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания се покачват с най-бързия темп от 2007 г.

Средната стойност на жилище на Острова вече е с 10,8% по-висока в сравнение с година по-рано

10:17 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на жилищните имоти във Великобритания се повишиха с най-бързия си годишен темп отпреди началото на световната финансова криза през 2007 г.

Данни на ипотечния кредитор Halifax сочат, че средната стойност на жилище на Острова се е повишила за осми пореден месец до рекордните 278 123 паунда (367 500 долара) през февруари. Повишението от 0,5% през миналия месец прави цените с 10,8% по-високи в сравнение с година по-рано.

От Halifax предупреждават, че растежът може да се забави през следващите месеци, когато потребителите започнат да усещат по-силен натиск върху разходите за живот предвид очакваното повишение на данъците и енергийните сметки през април. Освен това кредиторът изказва съображения за влиянието на по-високите лихвени проценти, недостига на имоти за продажба и удара по доверието от войната в Украйна.

"Геополитическите събития излагат Обединеното кралство на нови източници на несигурност“, коментира Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax, цитиран от Bloomberg. "Тези фактори вероятно ще натежат върху търсенето на купувачите с напредването на годината, като пазарната активност вероятно ще се върне към по-нормални нива и може да се очаква облекчаване на ръста на цените на жилищата", посочва той.

Цените на жилищата се повишаваха силно по време на пандемията, подхранвани от рекордно ниските разходи за заеми, временното намаляване на данъците върху покупките и търсенето на по-големи имоти.

"Липсата на предлагане остава в основата на нарастващите цени на жилищата, като последните проучвания на индустрията показват недостиг на новите обяви за продажба на имоти, което вече е дългосрочна тенденция", казва Гали. "Това може да е особено изразено в по-масовия сегмент на пазара на имоти", допълва той.

Достъпността на жилищата вече е ограничена за купувачите, които навлизат за първи път на пазара. Те вече са изправени пред рязко повишаване на разходите за живот, което се очаква да се влоши от скока на цените на петрола и газа след инвазията на Русия в Украйна.

В същото време данъците трябва да нараснат рязко през април и се очаква Английската централна банка да предприеме серия от покачвания на лихвените проценти тази година, за да укроти ускоряващата се инфлация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още