IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на апартаментите в Стокхолм ускоряват спада си през юли

Индекс на цените на жилищата в цялата страна спадна до най-ниското си ниво от световната финансова криза

14:54 | 11.08.22 г.
Riksbank очаква цените на жилищата в Швеция да намалеят с 16% до края на 2023 г. Снимка: Bloomberg LP
Riksbank очаква цените на жилищата в Швеция да намалеят с 16% до края на 2023 г. Снимка: Bloomberg LP

Спадът на цените на апартаментите в Швеция е набрал скорост миналия месец. Това допълва данните, че имотният пазар в най-голямата скандинавска страна започва да буксува, пише Bloomberg.

Средната цена на жилищата е била с 4% по-ниска през юли в сравнение с предходния месец, което е най-бързият спад отпреди началото на пандемията, сочат публикувани в сряда данни на компанията Svensk Maklarstatistik. Цените на жилищата са намалели с 1% спрямо юни.

Спадът на цените на жилищата в Швеция се задълбочава. Графика: Bloomberg LP Спадът на цените на жилищата в Швеция се задълбочава. Графика: Bloomberg LP

Данните показват предизвикателствата за Riksbank, която се сблъсква с последиците от усилията си да охлади икономиката и да овладее инфлацията. Ръководителите на централната банка удвоиха темпа на повишения на лихвите в момент, когато шведите са изправени пред най-големите ръстове на цените на потребителските стоки от три десетилетия.

Макар че имотните пазари в други страни също процъфтяха по време на пандемията, дълговете на шведските домакинства набъбнаха с по-бърз темп от всяка друга икономика от Г-7. Гуверньорът на Riksbank Стефан Ингвес определи преди време това затруднение като „да седиш върху вулкан“.

Индексът на компанията SEB за цените на жилищата в Швеция, който е ключов показател за имотния пазар, спадна до най-ниското си ниво от световната финансова криза, показаха публикувани по-рано тази седмица данни.

Riksbank очаква цените на жилищата в Швеция да намалеят с 16% до края на 2023 г., показа юнският ѝ доклад за паричната политика.

Месечният спад на цените на апартаментите в Стокхолм се ускори до 5%, а понижението на тримесечна база достигна 10 на сто. Цените на жилищата в област Стокхолм намаляват 6% спрямо средното тримесечно равнище.

На годишна база цените на апартаментите са се понижили с 2%, а цените на къщите са нараснали с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още