IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ спадат за шести пореден месец през юли

Броят на сключените договори е намалял с 5,9% до 4,81 млн. през юли на годишна база, като това е най-ниското ниво от май 2020 г.

21:00 | 18.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищен квартал в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.
Жилищен квартал в САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на жилища на вторичния пазар в САЩ се свиват за шести пореден месец през юли, като това е поредната индикация за натиска от страна на покачващите се разходи по заемите и спадащото търсене върху цялостния пазар, съобщава Bloomberg.

Броят на сключените договори е намалял с 5,9% до 4,81 млн. през юли на годишна база, като това е най-ниското ниво от май 2020 г., сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за 4,86 млн. броя договори.

Междувременно продажбите спадат с 22,4% спрямо предходната година на некоригирана база.

Спадът от близо 26% при продажбите на вторичния пазар от началото на годината бележи най-голямото понижение за първото полугодие от 1999 г. и подчертава трусовете на жилищния пазар на фона на растящите лихви и цени на ипотечните кредити.

Секторът се сблъсква и със забавяне на строителната дейност, като все повече купувачи се отказват от сделки.

Спад при продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ за юли. Източник: Bloomberg Спад при продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ за юли. Източник: Bloomberg

По-слабото търсене доведе до увеличаване на инвентара, което може да помогне за охлаждането на цените на жилищата през следващите месеци.

„Свидетели сме на жилищна рецесия по отношение на намаляващите продажби и на строителството“, коментира Лорънс Юн, старши икономист в NAR. „Това обаче не е рецесия при цените на жилищата. Наличността остава ограничена и цените продължават да растат в национален мащаб“, добавя той.

Броят на жилищата за продажба е нараснал леко спрямо юни до 1,31 млн., но на годишна база остава непроменен. При сегашния темп на продажби ще са необходими 3,3 месеца, за да се продадат всички жилища на пазара.

Средната продажна цена се повишава с 10,8% спрямо предходната година до 403 800 долара – въпреки че падна от рекордно високото ниво през юни, което според Юн е типично за това време на годината. Купувачите, които за първи път купуват имот, представляват 29% от всички трансакции през юли, което е спад от 30% през юни.

Продажбите в брой представляват 24% от общите трансакции. Инвеститорите, които обикновено купуват в брой и следователно са по-малко чувствителни към лихвите по ипотечните кредити, съставляват 14% от пазара, спад спрямо юни и юли миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още