IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавни апартаменти за милиони долари - пазарът в Сингапур прегрява

Забавянето на строителството заради пандемията предизвика недостиг на нови жилищни единици

08:49 | 01.09.22 г.
Блокове с държавни апартаменти в Сингапур. Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Блокове с държавни апартаменти в Сингапур. Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Стотици държавни апартаменти в Сингапур, един от най-скъпите градове в света, се продават за по над 1 млн. сингапурски долара (716 хил. щатски долара), пише Ройтерс.

Основната причина за високите цени е забавянето на строителството заради COVID, което създава недостиг на нови жилищни единици. Високите цени пораждат искания за нови правителствени мерки, които да охладят бума на пазара на имоти.

Обществената жилищна система на града държава в Югоизточна Азия продава жилищни единици, построени от правителството, директно на граждани с 99-годишен лизинг. В резултат на това над 80% от сингапурците притежават домовете си, което е един от най-високите дялове на жилищна собственост в света. 

Много жилищни единици - известни като апартаменти на Съвета за жилищно строителство и настаняване (HDB) - са удобно разположени в близост до гари и молове и обслужват различни социално-икономически групи. Тъй като собствеността може да се прехвърля както на граждани, така и на постоянни жители след пет години, има развит пазар за препродажба. Някои апартаменти, първоначално закупени за около 500 хил. сингапурски долара, сега достигат двойно повече в зависимост от площта и местоположението си.

Най-скъпият държавен апартамент за препродажба - просторен апартамент с площ 122 кв. метра в близост до гари и училища и с оставащ наем за 92 години - е бил продаден тази година за 1,418 млн. сингапурски долара. 

В продължение на десетилетия сингапурците използват апартаментите от Съвета за жилищно настаняване за допълнителни пари, като ги отдават под наем или препродават с печалба. 

„HDB апартаменти за милиони долари ще има винаги, тъй като винаги ще има хора, които обичат да живеят на централни места или по-големи пространства, но не могат да си позволят частни апартаменти“, казва Кларънс Лонг, който посредничи при продажбата на държавен апартамент от 113 кв. м за 1,4 млн. долара през май. „Ако търсите частен апартамент с подобен размер на същото място, цената може да е 2,5 млн. сингапурски долара“, казва Лонг. 

За разлика от апартаментите на Съвета за жилищно настаняване, частните апартаменти в Сингапур обикновено имат охрана и различни допълнителни удобства като плувни басейни и фитнес зали. 

Строителният сектор в Сингапур, силно зависим от чуждестранна работна ръка, претърпя големи смущения на фона на пандемията от COVID-19, а ограничените доставки на материали предизвикаха забавяния. 

Анализаторите очакват ограниченото предлагане да отслабне в началото на 2023 г. 

Въпреки че апартаментите за над 1 млн. долара все още са по-малко от 2% от всички сделки, рекордните 259 държавни апартамента са били продадени за по 1 млн. сингапурски долара или повече през миналата година, сочат официалните данни, а до август тази година вече е имало около 230 такива трансакции.

Купувачите, за които пазарът на препродажби е недостъпен, могат да се насочат към покупка на държавни апартаменти в строеж директно от правителството, които обикновено се продават за около 300 хил. до 700 хил. сингапурски долара.

Въпреки това за повечето такива проекти има прекалено много заявки от кандидат-купувачи, а завършването на строителството отнема около пет години, което тласка мнозина към пазара на препродажби. 

Миналия месец стана известно, че правителството планира да увеличи предлагането на нови апартаменти, за да отговори на търсенето. Освен това в края на миналата година Сингапур обяви мерки за охлаждане на пазара на имоти, включително повишаване на гербовия налог и затягане на лимитите на заемите, след което обемът на трансакции отбеляза известно свиване. 

Според анализатори има възможност правителството да обмисли още един кръг от мерки за охлаждане на пазара предвид нарастващите цени както на държавните, така и на частните жилищни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още