IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите в имотния сектор в Китай водят до спад на световното производство на цимент

Най-голямото свиване от поне две десетилетия е конкретна последица от имотната криза

17:11 | 03.10.22 г.
Китай произвежда около половината от цимента в света. Снимка: Meg Roussos/Bloomberg
Китай произвежда около половината от цимента в света. Снимка: Meg Roussos/Bloomberg

Най-големият спад в производството на цимент в Китай за последните най-малко две десетилетия е тласнал надолу световното производство на строителния материал, което показва как кризата в широкия имотен сектор в страната засяга други индустрии, разчитащи на него за растеж, пише Financial Times.

Според данни на Световната асоциация за цимент световното производство на материала е намаляло с 8 на сто на годишна база до 1,9 млрд. тона в първите шест месеца на 2022 г.

Спадът в света е бил причинен от свиването с 15 на сто до 977 млн. тона на обема произведен цимент в Китай, сочат данните на WCA. Иън Райли, главен изпълнителен директор на асоциацията, коментира, че спадът в Китай е бил най-големият от над 20 години и че той не може да се сравни с други спадове в съвременната история.

Имотната криза в Китай, която започна с пропуснати плащания по облигации на строителната компания Evergrande преди една година, оттогава се разпространи в целия задлъжнял сектор и натежава върху икономическата дейност.

Данните за цимента са признак за нарастващото разпространение на кризата към други индустрии, които се възползваха от предишен бум в строителството. Официални данни показаха, че новозапочнатите жилища в Китай са намалявали с над 40 на сто на годишна база всеки месец от април насам.

„В последните години наблюдаваме изключителен строителен бум в Китай… Циментовите компании смятаха, че са напът да започнат да продават цимент за тези големи инфраструктурни проекти, коментира Райли. Но след това комбинацията от имотна криза и политиката на Китай за нулев COVID „наистина започнаха да влияят върху бизнеса“, допълва той.

Книжата на големите китайски производители на цимент понесоха удар. Цената на листнатите в Хонконг акции на Anhui Conch Cement и на China Resources Cement, две от най-големите компании в циментовата индустрия в страната, намаля с над една трета от началото на годината.

Други суровини като желязната руда, използвана в производството на стомана, също пострадаха от слабостта на китайския имотен сектор. Maike Metals International, голям вносител на рафинирана мед, съобщи миналата седмица, че продава активи, за да оцелее при ликвидната криза, съчетана с проблемите в имотния сектор.

В последните месеци властите в Пекин реагираха, като държавни ръководители обявиха поредица от действия за заздравяване на икономиката и на имотния сектор, включително мерки за стимулиране на стойност десетки милиарди долара.

Китайските производители на цимент се надяват, че след конгреса на Китайската комунистическа партия през октомври, който ще бъде следен внимателно за промени в политиката, положението ще се успокои, казва Райли.

„Много е оптимистично да смятаме, че ще видим голямо подобрение“, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още