IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай купувачи на жилища живеят в "гниещите си", незавършени имоти

Спрените проекти съставляват близо 4% от жилищния пазар в Китай към първото полугодие на тази година

17:35 | 26.09.22 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

За шест месеца домът на госпожа Сю е стая в апартамент във висока сграда в южния китайски град Гуейлин, който купила преди три години, привлечена от брошури, превъзнасящи гледките от брега на реката и чистия въздух в града, пише Ройтерс.

Но условията ѝ на живот са далеч от обещаното – небоядисани стени, дупки, където трябва да бъдат електрическите контакти, липса на газ и течаща вода. Всеки ден тя се катери и слиза по стълбите, носейки тежки бутилки с вода, напълнени с маркуч навън.

„Всички семейни спестявания бяха инвестирани в това жилище“, казва 55-годишната Сю, чиято стая е гола с изключение на легло покрито с мрежа против комари, няколко принадлежности и празни бутилки на пода. Тя отказва да съобщи пълното си име заради чувствителността на темата.

Сю и още около 20 други купувачи, живеещи в жилищния комплекс „Сиулан каунти меншън“ споделят импровизирана външна тоалетна и се събират през деня на маса и пейки в централния двор.

Те са част от движение на купувачи на жилища в Китай, които са се нанесли в т. нар. от тях „гниещи“ апартаменти, за да притиснат предприемачите и властите да ги завършат, или от финансова необходимост, след като много затруднени строителни компании спряха работа на фона на дълбоката криза на имотния пазар в страната.

Шанхайският институт за имотни анализи E-House съобщи през юли, че спрените проекти съставляват 3,85% от жилищния пазар в Китай през първото полугодие на 2022 г., равносилни на площ от 231 млн. кв. м.

Макар че някои местни власти предприеха стъпки да подкрепят имотния пазар, като създадоха спасителни фондове, купувачи като Сю, които са платили първоначалната вноска предварително и са обвързани с плащането на ипотечни кредити, остават в безизходица.

Ипотечни стачки

Големият брой на незавършените апартаменти предизвика безпрецедентно колективно неподчинение, стимулирано от социалните мрежи. В края на юни хиляди купувачи на жилища в най-малко сто града заплашиха да спрат плащания по ипотечните си кредити като протест срещу спрялото строителство.

Имотният пазар е силно чувствителен към случаите на незавършени апартаменти, тъй като 90% от новите жилища, закупени в Китай, се придобиват „на зелено“, докато все още са в етап на строителство, коментира Йен Юедзин, директор на анализите в E-House.

„Ако този проблем не бъде разрешен, това ще засегне всички имотни сделки, надеждността на правителството и може да задълбочи дълговите проблеми на предприемачите“, отбелязва той.

Сривът на имотния пазар в Китай, наред с нарушенията, породени от строгите мерки срещу COVID-19, тласкат надолу втората по големина икономика в света, точно когато управляващата Комунистическа партия се готви за конгрес, провеждан веднъж на пет години, следващия месец.

Сю купила двустайния си апартамент с площ 70 кв. м в началото на 2019 г., около година след като строителна компания Jiadengbao Real Estate започната строителството и продажбите на апартаменти в сградата на цена от около 6000 юана (851 долара) на квадратен метър. Компанията обещавала жилищата да разполагат с екстри като подово отопление и споделен плувен басейн.

Първоначално работата вървяла бързо, като блоковете в планирания комплекс с 34 кули изниквали един след друг.

Но през юни 2020 г. Jiadengbao Real Estate привлече вниманието на медиите, след като съд обвини компанията-майка в незаконно набиране на средства и иззе нейни имоти на обща стойност 340 млн. юана, включително редица апартаменти в комплекса „Сиулан каунти меншън“.

Строителството спрямо в средата на 2020 г., Сю разбрала за това няколко месеца по-късно и казва, че по това време се почувствала като „прогонена от рая“.

След началото на дълговата криза през 2021 г. още хиляди купувачи на жилища се намират в сходна ситуация, тъй като затруднени финансово строителни компании фалират или се отказват от буксуващи проекти.

Огради и шубраци

Напоследък основният блок от сгради в „Сиулан каунти меншън“ е обграден от висока синя ограда, а клубното помещение, както е описано в рекламните материали, е обвито в гъсти шубраци. Наоколо могат да се видят бетонобъркачка, железни пръти и купища отломки.

Сю, която е безработна, казва, че купила апартамента за единствения си син с надеждата, че той ще може да създаде семейство там. Синът ѝ и съпругът ѝ, които живеят далеч от нея в северната провинция Хъбей, я обвинявали за финансовите им проблеми и вече не говорели с нея.

„Не знаем колко време ще трябва да живеем тук, защото правителството не казва нищо официално“, отбелязва Сю.

Тя се надява, че властите в Гуейлин ще се намесят, за да помогнат. Те не са отговорили на молба на Ройтерс за коментар.

Жилищните власти в северния град Баодин, откъдето е Сю и където е регистрирана компанията-майка на Jiadengbao Real Estate съобщиха през ноември м. г., че градските власти и комитет на Комунистическата партия са създали група за разрешаване на проблема.

„Ако правителството наистина иска да защити поминъка на хората и да възобнови строителството, ще се върнем у дома“, казва Сю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още