IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски купувачи разграбват луксозни имоти като "твърда валута" на забавящия се имотен пазар

Китайските домакинства ще прехвърлят над 18 трлн. долара от имоти във финансови продукти през идните девет години

12:25 | 20.09.22 г.
Снимка: Имотите губят привлекателността си като основен начин за трупане на богатство от китайците. Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Имотите губят привлекателността си като основен начин за трупане на богатство от китайците. Снимка: Bloomberg LP

В южния китайски град Шънджън, където имотният сектор се забавя, луксозните имоти не се вписват в тенденцията, тъй като богати купувачи търсят убежище на фона на слабия пазар, съобщава вестник Securities Times, цитиран от Ройтерс.

В южния технологичен хъб общо 604 апартамента в луксозен комплекс все още не са изградени, но вече са продадени предварително за 162 хил. юана (23 087 долара) на квадратен метър.

Площта на някои от жилищата е до 425 кв. м, затова цената на част от тях стига до 9,8 млн. долара.

През май апартаменти в проект, където цената на жилищата достига най-малко 18 млн. юана, бяха продадени в първия ден от пускането им на пазара, отбелязва изданието.

Китайският имотен пазар се забавя рязко в последните месеци, като цените и продажбите спадат заради усилията на властите да намалят прекомерния дълг, взет от строителните компании. Това доведе до ликвидна криза и нанесе удар върху нагласите на купувачите.

Но новите луксозни жилища все още са популярни сред купувачите, които ги смятат за „твърда валута“ на забавящия се имотен пазар, отбелязва изданието, позовавайки се на представители на имотната индустрия.

Търсенето остава слабо въпреки мерките за стимулиране, въведени от над 200 града, за да съживят интереса на купувачите. Продажбите на имоти от гледна точка на разгъната застроена площ се понижават с 48% на годишна база през август.

За сметка на това през първото полугодие на тази година средната продажна цена на луксозни имоти, оценявани на най-малко 10 млн. юана, е нараснала с 11 на сто на годишна база, сочат данни на независимата консултантска компания China Real Estate Information Corp (CRIC).

Слабостта на жилищния сектор извън луксозния сегмент е илюстрирана и от други данни, публикувани от консултантската компания CLSA, които показват, че китайските домакинства се очаква да прехвърлят 127 трлн. юана (18,1 трлн. долара) от имоти във финансови продукти през идните девет години.

Делът на активите на китайските домакинства, заключени в имоти, ще намалее до 26% до 2030 г. спрямо 37% през 2021 г., счита Ханс Фан, ръководител на отдела за финансови анализи за Китай в CLSA. За сметка на това в същия период делът на парите, вложени във взаимни фондове, продукти за управление на богатството и застрахователни продукти, ще нарасне до 21% спрямо 13 на сто в момента, пише Bloomberg.

В идните години „огромна част от нови пари ще отиде към професионално управлявани продукти. За финансовите институции това означава, че счетоводните баланси на домакинствата са златна мина“, коментира Фан.

Преходът ще бъде сигнал за промяна спрямо десетилетията, когато китайските потребители влагаха парите си в недвижими имоти като най-сигурен начин да увеличават богатството си. Това ще подчертае както по-дългосрочните последици от забавянето на жилищния пазар в Китай, така и потенциала на зараждащия се финансов сектор в страната, оценяван на около 57 трлн. долара.

Приходите на финансовите институции от активи на домакинствата може да нараснат над два пъти до 2,1 трлн. юана до 2030 г., отбеляза Фан. Взаимните фондове и финтех компаниите се очаква да увеличат пазарния си дял, тъй като повече пари ще бъдат насочени към финансови продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още