IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ускорява завършването на забавени жилища със специални заеми

Те ще се използват само за жилища, които вече са продадени, но все още не са завършени

14:05 | 29.09.22 г.
Спадът на жилищния пазар в Китай продължава вече цяла година. Снимка: Bloomberg LP
Спадът на жилищния пазар в Китай продължава вече цяла година. Снимка: Bloomberg LP

Китайската централна банка обеща да разшири специална програма за кредитиране, ако е необходимо, за да гарантира завършването на забавени жилищни проекти, и призова банките да осигурят финансова подкрепа за това усилие, предава  Bloomberg.

Китай ще въведе имотни политики за всеки конкретен град, за да подкрепи търсенето, ще задейства специални заеми с цел да гарантира завършването на имотите и ще повиши разумно размера им, съобщи Китайската народна банка в комюнике в четвъртък. То обобщава взетите решения на тримесечното заседание на 23 септември на комисията по парична политика, председателствано от гуверньора И Ган.

Продължаващият повече от година спад на жилищния пазар спъва икономиката, като допълва щетите за растежа и активността от политиката за нулев COVID. Макар че икономиката изглежда се възстановява от периода между април и юни, когато блокади в Шанхай, провинция Дзинлин и други големи икономически центрове за малко да доведат до свиване на брутния вътрешен продукт, много икономисти понижават очакванията си за цялата година.

„Четвъртото тримесечие е много важен период за постигане на напредък по възобновяването на строителството“, коментира Чън Въндзин, директор на отдела за анализи на China Index Holdings. „Ако макроикономическите показатели се стабилизират и мерките за подкрепа бъдат добре задействани, спадът на продажбите на жилища тази година може да бъде ограничен до около 20% в знак на стабилизиране“, допълва той.

Китайското жилищно министерство все още не е предоставило подробности за националния спасителен фонд, обявен през август, но Bloomberg съобщи преди време, че програмата за кредитиране ще бъде на стойност 200 млрд. юана (27,8 млрд. долара). Китайската народна банка и министерството на финансите ще разпределят парите чрез кредитни институции като Китайската банка за развитие и Китайската банка за развитие на земеделието, съобщиха запознати източници.

Специалните заеми ще бъдат използвани само за жилища, които вече са продадени, но все още не са завършени. Но не е ясно колко от специалните заеми са били разпределени.

В комюникето си от четвъртък Китайската народна банка заяви, че ще изпрати указания на търговските банки да предоставят финансова подкрепа, за да предпазят интересите на купувачите на жилища и да подкрепят стабилното развитие на жилищния пазар.

Продажбите на жилища в Китай продължават да намаляват въпреки допълнителните мерки за смекчаване на политиката от местните власти, в момент когато страната се бори с криза на трудовия пазар и слабо възстановяване на икономиката. Бойкотите подкопаха доверието на купувачите на жилища, предупреди миналия месец президентът на втората по големина строителна компания в страната China Vanke и добави, че възстановяването ще бъде „слабо и бавно“.

Централната банка съобщи още, че ще използва всички финансови инструменти на кредитните институции с акцент върху подкрепата за развитието на инфраструктура. Китайската народна банка обеща да позволи на движения от пазара механизъм за коригиране на лихвите по депозитите да играе значима роля в понижаването на лихвите по кредитите.

Китайската народна банка ще засили също стабилния ръст на кредитирането и ще гарантира, че темпът на повишаване на предлагането на пари и на общото социално финансиране отговаря до голяма степен на номиналния икономически растеж, се казва в съобщението. „Ще смекчим допълнително механизма за предаване на паричната политика и ще запазим ликвидността на разумно широко ниво“, допълва централната банка.

По отношение на валутата банката обеща да засили управлението на очакванията и да запази обменния курс на юана относително стабилен на разумно и равновесно ниво. В сряда банката отправи силно устно предупреждение за валутата, като поиска да не се правят спекулации на валутните пазари, след като юанът отслабна до ниво под 7,2 юана за долар, достигайки 14-годишно дъно.

Китай ще продължи да се стреми към регулирано, стабилно и устойчиво развитие на технологичните гиганти и да упражнява нормализиран надзор върху сектора, съобщи Китайската народна банка в комюникето си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още