IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселина Генова: Няма опасност банките у нас да се превърнат в брокери с повишаването на лихвите

Охлаждането на жилищния пазар няма да е толкова драматично, колкото при предишната криза, смята управителят на Амрита

11:42 | 23.10.22 г. 14

Очаква се спад на цените на имотния пазар, но той няма да е толкова силен – това не е 2008 г., ситуацията тогава беше съвсем различна. Такава краткосрочна прогноза за перспективите пред пазара на недвижими имоти у нас направи Веселина Генова, управител на Амрита, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Генова неминуемото охлаждане на пазара на недвижими имоти по традиция ще започнe от САЩ - което вече се случва, ще се разпространи до Западна Европа и оттам ще се пренесе у нас. То обаче няма да е така драматично, както при предишната криза, смята тя.

„През 2008 г. банките се бяха позабравили“, отбеляза Генова, като добави, че дори и в момента някои от тях „се увличат“. Тя даде за пример порочна практика сред кредитните инспектори да се търсят по-високи оценки за имотите, така че кандидат-купувачите да могат да получат финансиране въпреки липсата на самоучастие. По нейни думи обаче купувачите не си дават сметка още колко пари ще са им нужни за довършителни дейности.

„Важно е да не се завишават оценките (на имотите)… Подобни практики изкривяват пазара“.

Генова посочи, че в началото на лятото налице са били първите признаци за спад в сделките спрямо първото тримесечие, което брокерите са отдали на желанието на хората да се възползват от ваканционния период след годините на мерки за овладяване на коронавирусната пандемия. С началото на есента обаче – иначе силен период на пазара, все по-гореща тема стават политиките на централните банки за увеличаване на лихвите в опит да се овладее инфлацията. Според експерта рисковете за кредитополучателите са управляеми.

„Няма риск банките да се превърнат в брокери на недвижими имоти. Лихвите са на исторически ниски нива, дори да се повишат двойно – вноската ще се повиши значително, но покачването ще е плавно, няма да е толкова рязко“, смята Генова.

Генова даде примери и с други порочни практики на пазара, които водят до изкривяването му. Тя обясни за практиката брокери да обявяват значително по-висока площ на жилищата, които предлагат, включвайки мазето, общи части или просто закръглявайки размера. „Това е доста подвеждащо за банките, защото те виждат по-ниска оферта на цена за квадратен метър“, обясни гостът.

Според нея обаче повишаването на цените до момента е „нормално за пазара, щом го поема“.

„Цените се успокояват, чак връщане няма да има – разходите за изграждане на имоти скочиха много, строителите леко свалиха печалбите, за да могат да не отблъскват клиенти“.

Експертът добави, че все по-често продавачи искат клауза за инфлация в договорите, с които продават „на зелено“. Тя разказа, че има дори инвеститори, които са склонни да върнат капаро и да покрият неустойките, ако договорената цена е била по-ниска, след като се вземе предвид и инфлацията сега.

Повече по темата вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 23.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
Почна да пише зелката и дискусията приключи. Нивото рязко падна и на никой не му се губи времето с тъпчовци. Взел да говори за Враца и Монтана(моя роден град), че били притегателни центрове и хората идвали да живеят в тях. Виж статистиката на НСИ и ще разбереш какво се случва в тях, драматично е... Факт е че цените и там растат, което е още едно доказателство за голям балон. Само обобщавам и аз напускам форума... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... Можеш да ми дишаш прахта само ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Lemon's... Цените няма да вървят надолу , защото цялата икономика на съюза дърпа напред . И те първа ще дърпа повече ... Ние сме се закачили за силните локомотиви в съюза , и силно се надявам все повече ще се откачваме от рассийската зависимост . Нормално е всички по веригата от проектанта , през строителя , през обзавеждането , през финансирането , да оставят доволен купувача . И всички от веригата искат за добре свършената си работа добри пари ... :))) ... а доволният купувач ги плаща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: Lemon's ... Човек , икономиката ни дърпа прилично , има предприятия , растат заплатите , няма безработица , хората не искат да живеят в хрушчовки , искат по-прилично качество . И на много места се строи така , стабилно електричество , прилична градска среда , оправен воден цикъл , повече полиция за повече сигурност , болници , училища ... В градовете където се организират се получават нещата , там където кметовете не се оправят ... не се получават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Lemon's... Във Враца апартаментите бяха преди 10 години по 250 евра квадрата сега са по 700 и вървят нагоре . Щото има прилична работа в града и идват хора от околните села и се заселват ... В Монтана бяха преди десетина години по 350 евра квадрата сега са по 700-800-900 и вървят нагоре ... :))) ... Кое не му разбирате ?! В градовете с работещи предприятия от силните ни износни отрасли нещата вървят , оправена градска инфраструктура от еврофондовете , другите не можем да ги мислим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: Lemon's ... Какво да им гледам ?! Читави къщи в Банско 240-300кв са по над половин милион до 800к ... :))) ... малките апартаменти ,по 60-70кв , с прилични довършителни работи и добро изпълнение с качествени материали , преди няма и десет години бяха по 300-350 евра квадрата , сега са по 700 и нагоре . Има и по 1000 евра квадрата в луксозно изпълнени ниски сгради ... :))) ... Във Враца и Монтана в момента има разботещи нови фабрики и нови отварят , в момента са притегателен център ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 0
Lemon's
преди 1 година
До: zelka007 не е нещо, но погледни цените в Банско, Враца, Видин, Монтана, Лом и много други,защо са под себестойност???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: zelka007Мисля че е крайно време да си направиш операция на главата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До всички дежурни апокалиптици ... Ми като смятате , че сте по-кадърни и уфатни от строителните фирми и банките ... Ми хванете се да строите и да продавате и ги закопайте ... :))) ... Изкъртете ги . Продавайте по 100 евра квадратния метър . Един лев е държавната такса за регистрация на фирма . Пробвайте се . Знам , че можете !! Вие сте сила , не само във форума , знаете нещата в детайл ... Разкрийте чакрите на предприемаческият дyх у вас ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До всички дежурни апокалиптици ... Защо няма да паднат цените на качествените недвижими имоти . Стомана и желязна руда - след корекция на пазарът цената е близо до 2019 но двойно над 2016 . Цимент едно 30% над тази от 2019 и почти двойно над 2016 , дървен материал също почти двойно над 2019 , плоско стъкло 50% нагоре за 3 години . Заплащане на труд в строителството върви стабилно нагоре навсякъде по света . Да запитам кой ще си продава продукцията под себестойност друзя ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още