IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече българи купуват имоти в Северна Гърция

Сънародниците ни се ориентират към по-евтини имоти в Кавала и на Халкидики

12:49 | 31.10.22 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Все повече български граждани се интересуват от покупка на имот в Гърция, като се ориентират към по-евтини имоти в Кавала и на Халкидики в Северна Гърция, съобщава гръцката осведомителна агенция АНА-МПА.

След покупката българите ремонтират имотите и ги използват както за почивка, така и за отдаване под наем. По-малка част от сънародниците ни се насочват към вили на брега на морето или закупуване на частни хотели.

Имотният пазар в Гърция е в центъра на инвестиционен интерес от купувачи от Европа и цял свят, стана ясно по време на годишната конференция Prodexpo в Атина, която се проведе на 24 и 25 октомври.

Въпреки глобалните предизвикателства имотният пазар в Гърция показва изключителна устойчивост, като предлага възможности на инвеститори в имоти, вариращи от жилища до офиси, складове и терени за бизнес и развлекателни цели, показва общата картина, очертана по време на събитието.

Чуждестранни граждани търсят да закупят най-вече частни имоти в Гърция, като най-популярните райони са Атина, Цикладските острови и полуостров Халкидики в Северна Гърция.

По данни на сайта Spitogatos Insights една пета от търсенията на платформата му за наеми и продажби идват от чужбина, като германските граждани са най-активната група чужденци, търсещи имоти в цяла Гърция. Германският интерес е съсредоточен върху континентална Гърция, най-вече Солун и Халкидики. След тях се нареждат гражданите на САЩ – както американци, така и гърци от диаспората, които се интересуват от покупката на летни къщи на скъпи локации като Цикладските острови и южните покрайнини на Атина.

Британските граждани са третата водеща група чужденци, търсещи жилища за покупка, но сред тях има и гърци, които живеят в Обединеното кралство. Те се интересуват от централните части на Атина, северните и южните предградия и Цикладските острови.

Интерес към покупка на имоти в Гърция проявяват също испанци, кипърци и французи. Конкретно французите са заинтересовани от покупка на жилища на Цикладските острови, особено остров Парос, и централните части на Атина. Израелците се превръщат в голяма група купувачи за първи път с нарастващ интерес към центъра на гръцката столица, северните и южните покрайнини и Цикладските острови.

Участниците в Prodexpo, представляващи международни хотелски вериги и агенции за недвижими имоти, отчитат също силен интерес към градски имоти от дигитални номади и студенти, но предложенията са ограничени, тъй като много от домовете се нуждаят от ремонт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още