IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-нажеженият жилищен пазар в ЕС се охлажда под натиска на високите лихви по ипотеките

Отслабването на форинта удвоява дела на чуждестранните купувачи през второто тримесечие

11:52 | 18.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Имотният пазар в Унгария, един от най-нажежените в Европейския съюз в последните десет години, се охлажда бързо, тъй като най-високите лихви в съюза намаляват търсенето на ипотечни кредити, пише Bloomberg.

Броят на сделките с имоти е намалял с една трета през септември, а ипотечното кредитиране е отбелязало спад от 38% спрямо нивата си същия месец миналата година, сочат данни на централната банка. Жилищният пазар в Унгария започва да се влошава. Графика: Bloomberg LP Жилищният пазар в Унгария започва да се влошава. Графика: Bloomberg LP

„Има редица признаци, че през третото тримесечие тенденцията на местния жилищен пазар се е променила“, става ясно от доклада, в който се допълва, че е възможно още по-голямо забавяне в бъдеще.

Цените на жилищата в Унгария нараснаха със 151% от 2015 г. насам, което е най-големият ръст в ЕС и над три пъти повече от средното равнище в блока. Рекордно ниските лихви, щедрите субсидии за жилища и ръстът на реалните заплати стимулираха бума. Унгария води по ръст на цените на жилищата в ЕС. Графика: Bloomberg LP Унгария води по ръст на цените на жилищата в ЕС. Графика: Bloomberg LP

Сега това се променя, като Унгария вероятно вече е в рецесия и се бори с един от най-бързите темпове на инфлация в ЕС. Енергийната криза и несигурността за отпускането на важните средства от ЕС нанасят удар на валутата, като принудиха централната банка да повиши основната си лихва до 18%, най-високото ниво в блока.

Макар че цените на жилищата все още не са намалели, безоблачните дни с двуцифрени ръстове на цените са в историята, съобщи централната банка. Цените на имотите вероятно са се повишили с 1,7% в реални изражения през третото тримесечие спрямо ръста от 25% през второто тримесечие и с 21 на сто през 2021 г.

Данни на унгарски агенции за недвижими имоти сочат, че цените на новите апартаменти в Будапеща са на ниво от около 1,1 млн. форинта (2740 евро) на квадратен метър. Цените на обичайните жилища в унгарската столица са нараснали до 1,3 млн. форинта (3240 евро) на квадратен метър.

Отслабването на форинта, който изгуби над 10% от стойността си спрямо еврото от началото на годината, оказва положително въздействие върху жилищния пазар. Очаква се това да привлече чуждестранни купувачи, които може да подкрепят цените. Делът на чуждестранните купувачи почти се е удвоил през второто тримесечие спрямо година по-рано, сочат данните на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Да се прехвърлят инвеститорите в БГ. Тук са без пари. Ниски лихви, добър стандарт на живот с най-голям ръст на заплатите в Еврозоната сме в %. Какво чакат ? Всеки ден има "неплатени" статии от всякакви Паяци как в БГ цените няма да падат. По-бързо само, докато не е наближил Видьов ден, че това което се случва сега в цял Свят, само в БГ не се случва.Сега повтаряйте след мен.Няма балон, няма балон, няма балон. Сега е момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още