IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия въвежда таван върху наемите на жилища

Мярката трябва да влезе в сила от януари 2024 г. и ще ограничи месечния наем до максимум 1100 евро

10:44 | 15.12.22 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Нидерландия ще наложи таван върху наемите на над 300 хил. жилища, за да осигури по-достъпни имоти за наематели със средни доходи на фона на огромния недостиг, предава Bloomberg.

Според плана цената на наемите на тези жилища ще бъде намалена средно със 190 евро на месец, когато новата мярка влезе в сила от януари 2024 г.

Министърът на жилищното строителство и пространственото планиране Хуго де Йонг иска да разшири контрола върху наемите, който в момента съществува за социалните жилища, така че той да е в сила за всички домове, оценени с до 187 точки по нидерландската система за оценка на жилищата. Цената ще бъде индексирана всяка година с инфлацията и когато законът влезе в сила от януари 2024 г., тези имоти ще имат максимален месечен наем от около 1100 евро.

Хората със средни доходи като учители, медицински сестри и полицаи трудно отговарят на растящите цени на наемите заради „огромния недостиг“ на жилища, заяви министърът. Системата за оценка ще стане задължителна, което означава, че собствениците на жилища, които не се съобразяват с определените максимални наеми, може да получат глоби.

Корпорациите и институционалните инвеститори искат да изградят 100 хил. жилища за хора със средни доходи до 2030 г., съобщи правителството в комюнике. С нарастването на регулациите наемателите ще получат по-голяма защита, а собствениците ще искат повече да инвестират в сектора, се казва още в съобщението.

Не всички са съгласни с тази логика. Петер Боелхувер, преподавател по жилищни системи в университета TU Delft University, предупреждава, че строителната дейност може да намалее, а собствениците може да бъдат изкушени да продадат имотите. Мерките, в съчетание с растящите лихви по ипотечните кредити, може да задълбочат недостига на жилища в страната, отбелязва Боелхувер.

„Ако погледнем разрешенията ни за строеж през последните пет тримесечия, те вече намаляват“, коментира той. „Инвеститори и институции строят по-малко жилища, а заради високите лихви става по-трудно да се строи. В такава ситуация цялото производство на жилища може да бъде застрашено“, допълва Боелхувер.

Нидерландия вече е европейската страна с най-голям брой социални имоти под наем, сочи изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Правителството очаква до 2024 г. над 90% от социалните жилища и жилищата със среден наем в Нидерландия в крайна сметка да се отдават за под 1000 евро при подписване на нов наемен договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още