IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните наеми в Лондон са станали по-достъпни след Covid

Делът на разходите за наем в британската столица от брутните доходи на хората е намалял до 39,8% миналата година

21:41 | 19.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Жилищата под наем в Лондон са станали по-достъпни от началото на пандемията, след като тенденцията за дистанционна работа позволи на повече наематели да живеят по-далеч от офисите, пише Bloomberg.

Делът на разходите за наем от брутните доходи на хората е намалял до 39,8% миналата година от цели 50,3% през 2017 г., съобщи британската Служба за национална статистика (ONS) в понеделник. Въпреки че този дял леко се повишава през 2021 г. спрямо предходната година, той остава по-нисък от предходните седем години.

Тези данни са в ярък контраст с опита на много наематели и наблюдения на експерти в сектора на имотите, които показват, че разходите за наем на жилище се увеличават рязко, а недостигът на налични места е толкова изразен, че бъдещите наематели трябва да се състезават, за да си осигурят жилище.

Средният месечен жилищен наем в Лондон е около 1430 паунда, почти двойно повече от равнището в останалата част на Англия. И все пак като дял от доходите този наем е значително по-достъпен от пиковите стойности през 2017 г.

Разходите за наем в Лондон намаляват като дял от доходите от 2017 г. Графика: Bloomberg Разходите за наем в Лондон намаляват като дял от доходите от 2017 г. Графика: Bloomberg

За разлика от столицата, наемите в Югоизточна Англия през 2021 г. са се покачили до пиково равнище, регистрирано за последен път през 2018 г., надхвърляйки 30% от доходите на домакинството. Наемите в района на река Хъмбър в Северна Англия бележат най-голямото увеличение през 2021 г., достигайки над 31% от доходите спрямо около 24% през 2019 г., което показва нарастващото търсене в райони извън столицата.

Данните са поредното доказателство за въздействието на пандемията върху предпочитанията за местоположение на наемателите. Проучвания в сектора показват, че все повече хора предпочитат да разполагат с повече пространството след пандемията, а търсенето на баланс между професионалния и личния живот се засилва.

Това оказва влияние върху търсенето на жилища в Лондон както на пазара на наеми, така и на пазара на продажби.

Отделни данни на Службата за национална статистика показват, че цените на жилищата в Лондон са нараснали най-малко в сравнение с другитерегиони в Обединеното кралство през октомври - с 3,5% на годишна база, в сравнение с ръст от 9,5% в Северна Ирландия.

Въпреки това като цяло разходите за наем оказват най-силен натиск върху доходите на британците от световната финансова криза насам.

Ограничените наличности и високите разходи за кредитите на наемодателите продължават да повишават цените, като порталът за обяви за недвижими имоти Zoopla съобщи, че цената на нов договор за наем е нараснала с 12,1% през 12-те месеца до октомври, надхвърляйки значително средния годишен ръст на заплатите от около 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още