IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища отбелязват най-дългия си период на спад от финансовата криза

Ипотечният кредитор Nationwide съобщава за четвърти пореден месечен спад, тъй като високите лихви възпират потенциални купувачи

10:35 | 03.01.23 г.
По-високите лихви по ипотечните кредити възпират потенциалните купувачи във Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
По-високите лихви по ипотечните кредити възпират потенциалните купувачи във Великобритания. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са намалели за четвърти пореден месец през декември, което е най-дългата поредица на спадове от финансовата криза през 2008 г., тъй като растящите лихви възпират потенциални купувачи, пише Financial Times.

Цените са намалели с 0,1% между ноември и декември след спадове всеки месец от септември насам, сочат данните на ипотечния кредитор Nationwide. Това е най-дългата поредица от месечни понижения от 14 години насам, която е свела средните цени на жилищата до 262 068 паунда спрямо връхната точка от 272 751 паунда през август.

Годишният ръст на цените на жилищата се е забавил с 2,8% през декември спрямо 4,4% предишния месец, като достига най-ниското си ниво от юли 2020 г. насам.

Годишният ръст на цените е рязко надолу и спрямо равнището от 10,4%, достигнато през декември 2021 г., когато купувачите на имоти се радваха на рекордно ниски лихви по ипотечните кредити, а търсенето беше подкрепено от „надпреварата за пространство“ след ръста на породената от пандемията хибридна работа.

Главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър отбелязва, че макар условията на финансовия пазар да са се стабилизирали след минибюджета на бившия финансов министър Куаси Куартенг през септември м. г., „лихвите по ипотечните кредити имат нужда от повече време, за да се нормализират, а активността на жилищния пазар се забавя с малко признаци за възстановяване“.

„За пазара ще бъде трудно да си върне голяма част от инерцията в краткосрочен план, тъй като икономическите насрещни ветрове се усилват, а реалните доходи се очаква да продължат да намаляват наред с широките очаквания за отслабване на трудовия пазар заради свиването на икономиката“, допълва той.

Но данните на Nationwide на месечна и годишна база са по-високи от прогнозите на икономисти. Допитване на Ройтерс прогнозираше, че цените на жилищата ще намалеят с 0,7% през декември и ще нараснат с 2,3% на годишна база.

Цените намаляват след ръста на лихвите по ипотечните кредити през 2022 година, отразяващ очакванията за по-високи лихви в средносрочен план, докато Английската централна банка (АЦБ) се бори с много високата инфлация.

Nationwide съобщи за забавяне във всички области на страната. Най-отчетливо е то в Югозападна Англия, където годишният ръст на цените на жилищата се е забавил от 12,5% на 4,3% в последното тримесечие на годината.

Лондон отново е най-слабо представящата се английска област със забавяне на годишния ръст на цените до 4,1% в последните три месеца спрямо 6,7 на сто предишното тримесечие. Въпреки това Nationwide отбелязва, че от 2000 г. насам средните цени на жилищата в Лондон са нараснали с 304% за разлика от доходите на населението, които са се повишили само с 85 на сто.

Апартаментите продължават да се представят по-слабо, както и по време на пандемията. Между първото тримесечие на 2020 г. и последното на 2022 г. средните цени на самостоятелните имоти са нараснали с 26%, или с близо 78 хил. паунда, а средните цени на апартаментите са се повишили с 13,4 на сто, или около 23 хил. паунда.

Повечето икономисти очакват цените на жилищата да намалеят рязко през 2023 г.

Андрю Уишарт, икономист в консултантската компания Capital Economics, отбелязва, че очаква цените да спаднат с 12 на сто, тъй като „ръстът на лихвите се отразява“ на имотния пазар.

Том Бил, ръководител на анализите за британския жилищен пазар в консултантската компания Knight Frank, казва, че „по-високите лихви по ипотечните кредити ще задържат обемите от сделки и ще доведат до по-повсеместни спадове на цените през 2023 г., като се очаква те да намалеят с 10 на сто през идните две години, тъй като купувачи и продавачи преосмислят вариантите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още