IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното възстановяване на жилищния пазар в Дубай тласна продажбите и наемите до рекорден връх

Анализатори очакват по-умерено развитие през тази година

10:36 | 11.01.23 г.
Руски граждани, израелски инвеститори и криптомилионери са сред активните купувачи на имоти в Дубай. Снимка: Bloomberg LP
Руски граждани, израелски инвеститори и криптомилионери са сред активните купувачи на имоти в Дубай. Снимка: Bloomberg LP

Забележителният обрат на имотния пазар в Дубай миналата година е довел до 13-годишен връх на общите продажби на жилища и е вдигнал наемите до безпрецедентни нива в близкоизточния финансов център, пише Bloomberg.

Градът е регистрирал 90 881 жилищни сделки през 2022 г., сочат данни на консултантската компания CBRE. Това е над предишния рекорд от 81 182 сделки през 2009 г. Договорите за наем на жилища са нараснали с 11 на сто през 2022 г. в сравнение с година по-рано, което отразява ръста на жителите в града.

„Годината беше невероятна“, коментира Таимур Хан, ръководител на анализите в CBRE. „Това е най-високият брой сделки в историята, отчасти защото предлагането на нови домове нараства и защото усвояването е силно“, допълва той.

Имотният пазар в Дубай не се вписва в тенденциите на голяма част от света, където цените предимно намаляват на фона на растящите лихви и все по-мрачните перспективи пред икономиката.

В доминирания от чужденци Дубай обаче цените на жилищата и на наемите нарастват на фона на притока на руснаци, които се опитват да защитят богатството си след нашествието в Украйна, а банкери бягат от строгите блокади в Азия. Сред новопристигащите чужденци има и израелски инвеститори, криптомилионери и ръководители на хедж фондове, след като градът смекчи обществените ограничения и либерализира закони, за да консолидира позицията си на водещ бизнес център в региона.

Средният годишен наем на вила – семейни жилища, в Дубай е нараснал с около 25% до 282 150 дирхама (76 817 долара) в годината до декември, а средните наеми на апартаменти са се повишили с 27 на сто до 95 168 дирхама, сочат данните на CBRE. Средните цени на апартаментите са се увеличили с 9%, а на вилите – с 12,8 на сто през същия период.

„Мисля, че пазарът бавно ще се успокои тази година“, отбелязва Хан. Единствената изненада, която може да промени това би било неочаквано завръщане на инвеститори от Китай, които бяха четвъртата по големина група купувачи в Дубай допреди няколко години, допълва той. Тези купувачи обикновено се интересуват от инвестиционни имоти от среден калибър за разлика от руските купувачи, които се насочват към по-луксозния сегмент от пазара, казва Хан.

Около 70 хил. жилища в момента са на етап строеж в Дубай и това допълнително предлагане също ще помогне за намаляване на натиска върху наемите и цените. Но Хан очаква броят на имотите, които ще бъдат завършени през 2023 г., да е по-малък, тъй като строителните компании се бавят с пускането на жилищни имоти на пазара, допълва той.

„Очаквам значително по-умерено развитие на цените на наемите тази година, особено в някои от ключовите квартали“, отбелязва Хан. „Повишаването на наемите от миналата година не е устойчиво и започваме да наблюдаваме съпротива, като наемателите показват отказа си да плащат толкова много и се местят в квартали, които никога не попадали в полезрението им преди няколко години“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още