IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството у нас е завършило вяло 2022 г.

И сградното, и инфраструктурното строителство записват спад на месечна и годишна база през декември

15:10 | 10.02.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Декември е бил вял месец за строителната продукция у нас – тя отбелязва спад както на месечна, така и на годишна база.

На месечна база това е втори пореден месец на спад за общата строителна продукция, като през декември той достига 1,6%, съобщава Националният статистически институт (НСИ). През ноември строителството отбеляза месечен спад от 0,7%.

В края на миналата година принос за понижението на строителната продукция имат както сградното, така и гражданското и инженерното строителство. Първият сектор отбелязва спад с 1,6%, след като и през ноември се понижи с 1,5 на сто. Гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, също намалява с 1,7%, като прекъсва четиримесечната си положителна серия.

При сравнение със същия период на миналата година строителната продукция намалява с 4,3%, показват календарно изгладените данни на НСИ.

 И тук както сградното, така и инфраструктурното строителство отбелязват спад на годишна база, но при строителството на сгради той е три пъти по-голям в сравнение със строителството на инфраструктура – 6,1% спрямо 2%.

Както общата строителна продукция, така и сградното и инфраструктурното строителство прекъсват серията си от два поредни месеца на годишен растеж. Но тенденциите в двата строителни сектора през 2022 г. са различни. Строителството на сгради е отбелязало годишен спад само в три месеца от миналата година, докато инфраструктурното строителство има само четири положителни месеца през изтеклата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още