IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешкият жилищен пазар замръзна през второто полугодие на 2022 г.

Сделките с жилища за цялата миналата година са намалели с 50% и са достигнали 10-годишно дъно

12:12 | 23.02.23 г.
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Сделките с жилища в Чехия са спаднали с 50% миналата година и са достигнали 10-годишно дъно, тъй като ускоряването на инфлацията, високите лихви и войната в Украйна са изплашили купувачите, сочат данни на Чешката банкова асоциация и на компанията Dataligence, цитирани от Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Dataligence Милан Роцек коментира, че търсенето е достигнало връхна точка в края на 2021 г., когато на пазара е имало недостатъчно предлагане на апартаменти, но началото на нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 г. е предизвикало рязка промяна на пазара.

„По-високите цени на енергията, рязкото ускоряване на инфлацията, всичко това промени нагласите на хората. Към тези фактори се прибави и ръстът на лихвите по ипотечните кредити. Пазарът на недвижими имоти на практика замръзна през второто полугодие заради всичко това“, отбелязва Роцек.

Броят на новите ипотечни кредити е намалял до 20-годишно дъно миналата година, а обемът е най-ниският от десет години насам, сочи допитването.

Обемът от нови ипотечни кредити за цялата година без рефинансирането е спаднал с 57%, съобщава Чешката банкова асоциация. Това се е случило, след като официалната лихва нарасна до 7% миналата година спрямо 0,25% година по-рано.

Асоциацията съобщава за спад с 82% на годишна база на новите ипотечни кредити само през декември.

Въпреки намаляването на обемите цените са нараснали, а предлагането е останало ограничено.

Цените на по-старите апартаменти са достигнали връхна точка около средата на 2022 г., но все още постигат ръст от 3,4% на годишна база през четвъртото тримесечие, показва изследването.

Новопостроените жилища са нараснали с 11% на годишна база през четвъртото тримесечие, като цените в столицата Прага са достигнали 151 643 чешки крони (6397,14 евро) на квадратен метър.

Цените на жилищата в Чехия отбелязваха най-бързия ръст в ЕС в последните три години, като за целия период са нагоре с 54% спрямо ръста с 24 на сто в съюза като цяло, показва още изследването.

Анализатори на жилищния пазар в Чехия очакват цените на жилищата в страната да намалеят или да останат непроменени през 2023 г. Цените на старите апартаменти може да спаднат с 10% отчасти защото купувачите се интересуват от жилища с по-добри възможности за пестене на енергия. В същото време цените на новите домове вероятно ще останат непроменени.

Строителни компании очакват пазарът да се възстанови след около две години, като търсенето вероятно ще нарасне първо в големи градове като Прага, Бърно и Пилзен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още