IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргрет Андреева: Виртуалните асистенти навлизат бързо в света на имотите

Какви смарт решения за сгради предлагат стартъпи, коментира вицепрезидентът на Съвета на младите професионалисти на FIABCI

12:14 | 27.02.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Информацията в имотния пазар става все по-голяма, а тенденцията е да се обработва по-бързо и с по-ниски разходи. Изкуственият интелект, вируталната реалност и анализът на данни завладяват имотния пазар във всички аспекти – инвестиции, маркетинг, продажби и финансиране, коментира Маргрет Андреева, вицепрезидент на Съвета на младите професионалисти на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя разказа за участието си в London PropTech Show – форума, посветен на новите технологии в недвижимите имоти, който се проведе на 15-16 февруари т.г. (бел. ред. - PropTech е термин, който идва от думите property technology).

Андреева посочи, че голям интерес в британската столица е предизвикал виртуалният асистент за недвижими имоти.

„Gabbi.ai е мултифункционален – отговаря на съобщения, мейли и обаждания по всяко време на денонощието, седем дни в седмицата. Свързан е с всички достъпни имоти за продажба на съответната агенция, може да препоръча най-подходящото жилище и да резервира час за оглед с професионалист. Това позволява на виртуалния асистент да превърне един lead (потенциален клиент) в реален клиент“, обясни експертът.

По думите ѝ много стартъпи работят и в сферата на IoT (Internet of Things) и предлагат различни смарт решения за сгради. Те събират данни за консумацията на електроенергия и вода в бизнес сградата, за използваното осветление, за качеството на въздуха. „По този начин могат да се оптимизират разходите, с което достигаме до важната тема за устойчивостта“, коментира Маргрет Андреева.

Как платформата Pacaso помага да се купи успешно втори дом в повече от 40 държави? Какво се случва с цените на имотите през последните месеци? Представлява ли някакъв вид заплаха за човека изкуственият интелект? Има ли интерес към ваканционните имоти в България от англичани и ирландци?

 Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още