IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Сан Франциско замръзна след фалита на SVB

Колапсът на банката може да е отправна точка за корекция на неустойчивия ръст на цените на жилищата в града, смятат брокери

12:54 | 15.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Крахът на Silicon Valley Bank нанася още един удар на потиснатия жилищен пазар в Сан Франциско, попарвайки оптимизма на брокерите на недвижими имоти, че средата най-сетне ще започне да се подобрява, пише Bloomberg.

След месеци на слаб интерес от купувачите брокерите започнаха да отчитат повече хора при организираните огледи през януари и многобройни предложения над офертната цена в обявите си. Но до началото на март растящите лихви по ипотечните кредити, намаляващите цени на акциите и съкращенията в големите технологични компании охладиха надеждите им за пролетно възстановяване. А миналата седмица дойде сривът на банката, която беше неразривно свързана с огромното нарастване на богатството в региона.

„Нито един купувач не проявява интерес към покупка“, каза Нина Хатвани от агенцията за недвижими имоти Compass в събота, преди да стане ясно, че притежателите на влогове в Silicon Valley ще запазят достъп до всичките си активи. „Продавачите си казват, че е по-добре да продават, преди да стане по-лошо, а купувачите не реагират“, допълва тя.

Хората в района на Сан Франциско са изплашени какво ще се случи след това, което напомня на световната финансова криза преди 15 години, ако проблемите на SVB се разпространят към други банки и потопят стартиращи компании. „Плашещо е. Хората се притесняват дали няма да се стигне до нова 2008 г.“, коментира Хатвани.

Перспективите се подобриха през последните няколко дни, а един от страничните ефекти от сътресенията в банковата индустрия беше добре дошлото охлаждане на лихвите по ипотечните кредити. Но купувачи, продавачи и брокери са разтърсени и са по-песимистично настроени, отколкото бяха преди една седмица.

„Когато хората превключат на паник режим, това е лошо за разходите на потребителите, особено на жилищния пазар“, казва Селма Хеп, главен икономист в компанията за имотни анализи CoreLogic.

Несигурността, която колапсът на SVB прибавя, ще е особено остра в района на Залива на Сан Франциско, където цените на жилищата рязко нараснаха и започнаха да намаляват едва през миналата година, когато лихвите по ипотечните кредити почти се удвоиха, а работещи от разстояние служители напуснаха града, за да се установят в части на страната с по-евтини жилища. Средната продажна цена в района на Залива на Сан Франциско, включващ девет окръга, достигна 1 млн. долара през януари, спад с 35% спрямо върховото равнище от 1,54 млн. долара през април 2022 г., сочат данни на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в Калифорния.

„Това може да е отправната точка за корекцията на неустойчивия растеж, който имаме през последното десетилетие. Silicon Valley Bank заби последния пирон в ковчега на златната треска“, коментира Джош Фелдър, брокер в компанията Redfin. Пазарът в района на Залива на Сан Франциско пострада тежко през 12-те месеца от януари 2022 г. Графика: Bloomberg LP Пазарът в района на Залива на Сан Франциско пострада тежко през 12-те месеца от януари 2022 г. Графика: Bloomberg LP

Очаква се лихвите по ипотечните кредити да останат волатилни за известно време, така че купувачите в страната ще останат на нокти, тъкмо когато започва ключовият за американския пазар пролетен сезон на покупките. Федералният резерв ще трябва да прецени последиците от банковата криза на фона на все още високата инфлация, когато реши дали и с колко да повиши лихвите следващата седмица.

В района на Залива на Сан Франциско, макар сривът на банката да „засили притеснението“ на вече нервния пазар, „не всички са парализирани“, казва Лин Норт, брокер на луксозни имоти в компанията The Agency в Лос Алтос. Тя очаква повечето купувачи и продавачи да осъществят плановете, които са имали преди миналата седмица, но „ако някой много иска да избегне риска, може да каже: Ще се видим догодина“.

Брокерът от Compass Адам Туни имал клиенти от двете страни на тази барикада през миналия уикенд. Един от тях решил да отложи търсенето си, след като получил предварително одобрение за ипотечен кредит от SVB и базираната в Сан Франциско First Republic Bank за покупка на къща на цена от 4 млн. долара. Другият, който търсел имот в идиличните градове около Станфордския университет, направил оферта за жилище, която била приета само за няколко часа в неделя, два дни след като регулаторите затвориха SVB.

„Някои хора ще направят пауза и няма да пристъпят към покупка, докато не получат допълнителни уверения, че американците могат да вярват на банковите институции. Други ще видят в това добра възможност да финализират продажба“, казва Туни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още