IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs инвестира 200 млн. евро в три хотела на Халкидики

Американската банка планира да ремонтира хотелите с гледка към Егейско море и да ги отвори за посетители в следващите няколко години

17:31 | 05.04.23 г.
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Търсенето на стабилни приходи е отвело американската банка Goldman Sachs на неочаквано място – в епицентъра на финансовата криза, която разтърси Европа преди десет години, пише Wall Street Journal.

Гигантът от Wall Street ще инвестира между 150 млн. и 200 млн. евро в три крайбрежни курортни комплекса в северния гръцки полуостров Халкидики, съобщават запознати източници. Планът е хотелите, които в момента са затворени, да бъдат реновирани и да отворят врати за посетители в следващите няколко години. Goldman е купила хотелите през октомври и има осигурено финансиране за ремонтните дейности. Банката се оглежда и за още имоти в Гърция и в други страни и развива бранд, който може да използва, за да ги обедини, съобщават запознатите с въпроса източници.

Инвестицията е дело на подразделението за управление на активи на банката, което е финансирало сделката със собствени пари на Goldman и със средства на клиенти на подразделението. Сделката, макар и относително малка, отразява разширяващото се търсене от компанията на стабилни приходи, които да смекчат сътресенията при доходоносния, но волатилен бизнес на Wall Street.

Goldman набра 8,8 млрд. долара от такси за управление на активи и богатство през 2022 г., рекордна сума за компанията, и цели да постигне целта от 10 млрд. долара годишно до края на 2024 г. За частни инвестиции като хотели банката е набрала около 179 млрд. долара от края на 2019 г. от външни инвеститори с цел да достигне 225 млрд. долара през 2024 г.

Но бизнесът с управление на активи не е имунизиран от пазарния натиск. Спад в стойността на инвестициите на компанията подкопа печалбите на подразделението ѝ миналата година.

Goldman отдавна търси сделки с проблемни имотни активи на места, където икономиката нараства.

През последните години инвеститорите се насочват към Гърция отчасти заради дясното правителство, което върна страната на капиталовите пазари и насърчава чуждестранните инвестиции. В същото време туризмът достигна рекорди миналата година. Цените на имотите в големите градове и ваканционните райони растат. През януари Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на Гърция до едно ниво под инвестиционния рейтинг. S&P Global Ratings направи същото миналата година.

Goldman има сложна история в Гърция. Репутацията на банката пострада в страната, след като стана ясно, че неин високопоставен ръководител е спомогнал за прикриването на истинската задлъжнялост на страната.

Но Goldman не напусна Гърция. От 2021 г. банкерите ѝ помагат за набирането на милиарди евро за финансиране на някои от най-големите банки в страната и съдействаха за продажбата на стойност около 2 млрд. евро на гръцка компания за хранителни стоки на Mondelez International. Банкери на Goldman консултираха и гръцката банка National Bank of Greece, когато тя продаде по-голямата част от застрахователната си компания на базираната в Люксембург CVC Capital Partners за около 500 млн. евро.

Goldman е инвестирала и преди в гръцки недвижими имоти. Преди време банката купи около 25% от луксозен курортен комплекс като част от инвестиция на стойност около 400 млн. евро, ръководена от Oaktree Capital Management. Компаниите продадоха дяловете си миналата година. През 2018 г. Goldman се опита, но не успя да купи хотел в Атина с гледки към Акропола.

Goldman все още работи по подробностите на плана си за извличане на печалба от трите хотела, купени миналата година. Банката е наела машинни инженери и архитекти и създава собствен ръководен екип, който да наблюдава проекта, съобщават запознатите източници.

Хотелите са с гледка към Егейско море, но са далеч от скъпи острови като Миконос и Санторини и от туристите, които се стичат към тях.

Намират се близо един до друг в Халкидики, който е популярна туристическа дестинация, особено сред европейци, които предпочитат да ходят с кола до Гърция вместо със самолет.

Рекордни инвестиции в имоти в Гърция миналата година

От Атинската ривиера до островите в Егейско море, от остров Крит до Северна Гърция нови знакови проекти подкрепят имотния пазар в Гърция и отразяват силния интерес за инвестиции в гръцки недвижими имоти, пише изданието Greek Reporter.

Чуждестранните инвестиции в сектора достигнаха исторически връх през 2022 г. Според данните на Гръцката централна банка 1,975 млрд. евро са били инвестирани на местния имотен пазар от чужбина миналата година.

Това е с 68% повече спрямо 2021 г., когато общият обем на инвестициите не надхвърли 1,17 млрд. евро. Представянето през 2022 г. надмина с 37% предишния рекорд от 2019 г., когато чуждестранните инвестиции достигнаха 1,45 млрд. евро.

Страната се превръща в една от водещите дестинации за инвеститори в имоти в Европа и привлича интерес към всички сегменти на пазара.

През последните няколко седмици гръцката компания Lamda Development обяви рекордни продажби за над 200 млн. евро на луксозни жилища от ключовия си проект „Елиникон“ на Атинската ривиера.

На северния бряг на Крит гръцката агенция по приватизация подписа миналия месец официалния договор за преустройството за 200 млн. евро на бивша американска военна база източно от Хераклион.

През май операторът на луксозни хотели Domes ще открие четвъртия си курортен комплекс в Гърция в северната част на страната – един от двата комплекса, които компанията планира да отвори тази година в Гърция.

Бумът на имотния пазар тласка нагоре и цените на жилищата. По данни на гръцкия сайт за имотни обяви Spitogatos егейските острови имат най-високата средна офертна цена на квадратен метър от 2885 евро. След тях се нарежда Атика с 2593 евро на кв. м, а йонийските острови и Крит заемат трето и четвърто място със съответно 2216 и 1931 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още