IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища се стабилизират след спада си миналата година

Според данни на Halifax цените са се увеличили с близо 1% през март

11:27 | 06.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от най-големите британски ипотечни кредитори съобщи, че цените на жилищата се стабилизират след спад миналата година, сигнализирайки, че купувачите се адаптират към ръста на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Halifax съобщи, че средната цена на жилищата се е увеличила с 0,8% през март спрямо февруари, което е третият пореден месечен ръст. Това показва обрат след четири поредни месеца на спад в края на 2022 г.

Данните обаче се противопоставят на тези на Nationwide Building Society’s, които предполагат, че цените спадат с най-бързия темп от световната финансова криза преди повече от десетилетие. Двата кредитора базират данните си на ипотеките, които издават, което води до големи различия.

„Тези последни данни продължават да предполагат относителна стабилност на жилищния пазар“, казва Ким Киниард, директор на ипотеките в Halifax, в изявлението от четвъртата. Тя допълва, че макар основните лихви да са се вдигнали, ипотечните лихви са намалели спрямо скорошните си върхове, достигнати миналата година.

Halifax казва, че „ръстът“ на разходите за заеми през ноември и декември сега се е обърнал, а фиксираната лихва по типичната петгодишна ипотека е намаляла с цял процентен пункт. Това се случва въпреки най-бързата серия от лихвени повишения от Английската централна банка, която вдигна основната лихва до 4,25% миналия месец – най-високото ниво от 2008 г. насам.

„Спадащите ипотечни лихви и очакванията, най-лошото за икономиката може би е зад гърба ни, изкушиха купувачите и продавачите да излязат от състоянието си на хибернация“, коментира Джеръми Лийф, имотен агент за северен Лондон и бивш председател по жилищата на Кралския институт на сертифицираните оценители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още