IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отдалечената работа ще направи по-евтини с 800 млрд. долара офисите в девет глобални града

Компаниите за офис строителство може да се приспособят към промените чрез изграждането на хибридни сгради, позволяващи различни приложения

13:38 | 13.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Работата от разстояние може да изтрие 800 млрд. долара от стойността на офис сградите в големите градове в света - знак за потенциалните загуби, пред които са изправени собствениците на имоти заради промените в тенденциите при заетостта след пандемията, предава Bloomberg.

Стремежът от времето на COVID-19 към хибридна работа намалява необходимостта от офис площи, а свободните площи растат, отбелязва институтът McKinsey в доклад, очертаващ последиците върху цените до 2030 г. в девет града в света.

Прогнозата за загубена стойност за 800 млрд. долара съставлява спад с 26% спрямо нивата през 2019 г., но ударът може да се задълбочи до 42%, счита консултантската компания.

„Последиците за цените може да са по-големи, ако се прибавят и растящите лихви“, отбелязва McKinsey. Загубите „може да нараснат, ако изпитващи затруднения финансови институции решат по-бързо да намалят цената на имотите, които финансират или притежават“, допълва компанията.

Необходимост от офис площи. Графика: Bloomberg LP Необходимост от офис площи. Графика: Bloomberg LP

Моделът на McKinsey показва как собственици на имоти и кредитори се борят с промените след пандемията в местата, където хората работят. Промяната засяга и стойността на търговските и жилищните площи, тъй като новите навици влияят и на избора им къде да пазаруват и да живеят.

При умерен сценарий търсенето на офис площи ще бъде с 13% по-малко до края на десетилетието, счита McKinsey. Посещаемостта остава с 30% по-ниска от нивата преди пандемията, а само 37% от хората са в офиса всеки ден.

По-ниската посещаемост тласка надолу офертните наеми в реални изражения. Американските градове обичайно отчитат по-големи спадове, като Сан Франциско и Ню Йорк регистрират понижения от съответно 28% и 18%, а европейски центрове като Париж, Лондон и Мюнхен са по-устойчиви.

Очаква се тенденцията да се запази, тъй като повече работодатели намаляват площите, за да ограничат разходите с изтичането на дългосрочни договори за наем.

„Някои наематели избират да не чакат датите си за подновяване и вместо това купуват излизането си от дългосрочни контракти“, отбелязва McKinsey.

Строителните компании могат да се приспособят към намаляващото търсене на офиси и търговски площи чрез изграждането на хибридни сгради, чийто дизайн и инфраструктура може да бъдат променени, за да обслужват различни употреби, допълва консултантската компания.

Този дизайн „ще защити собственици от промени в предпочитанията, които сега са невъзможни за прогнозиране“, се казва в доклада. Освен това „тъй като сега наемателите ще влизат и излизат по-често от сградите, те може да повишат стойността си, ако станат по-адаптивни“, пишат още авторите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още