IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитект: Сградите на бъдещето – леки конструкции от прозрачно дърво и регенериращ се бетон

Все повече хора търсят естествени материали, свързани с природата, като коркови настилки или естествен скандинавски мъх, посочи Трифон Пеев, съосновател на 3Arch Design

17:11 | 21.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Тенденциите в интериорния дизайн и архитектурата и строителството са свързани с употребата на все повече екологични материали, като прозрачно баусово дърво, тапети с интегрирани растения, пространства, които са по-просторни и могат лесно да се преустройват в такива с по-голям брой стаи или допълнителен офис. Това прогнозира в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria архитект Трифон Пеев, съосновател и управляващ директор на 3Arch Design.

Той обясни, че в строителството ще навлязат все повече олекотени материали, направени от бетон с армировка от въглеродни нишки, коноп или рециклирани материали, а в бъдеще ще има регенериращ се бетон и прозрачни слънчеви панели.

„Все повече хора търсят естествени материали, които да ги свързват с природата, като корковите настилки или естественият скандинавски мъх. Той придава уют на помещенията и се използва като естествен влагоизмервател – ако влажността е по-ниска, той става по-твърд, а ако е по-висока, той абсорбира част от нея“, разкри тенденциите в избора на материали архитектът.

Трифон Пеев посочи, че все повече внимание се обръща на комфорта и здравословния начин на живот чрез по-големи пространства, повече тераси и по-голям двор с хубава гледка.

Що се отнася до най-новите технологии в сектора, той разказа, че се разработват различни видове бетон, тъй като това е вторият най-използван материал в света след водата. „В две от тях са биобетонът, който съдържа специални бактерии, желатин и пясък, както и регенериращият се бетон. Засега това е само разработка, но той би могъл сам да запълва образувала се пукнатина, а в бъдеще и цялостно да се използва за ремонт на повредени бетонови настилки“, коментира архитектът.

По думите му друга търсена технология е свързана с контрола на светлината в сградите. Тя вече се постига чрез специални електрохроматични фолиа, които могат да се затъмняват чрез електричество, както и стъклопакети пълни със специален газ, който пък може да контролира температурата в помещенията.

Какви още технологии използват хората, за да направят помещенията по-приятни за обитаване и по-адаптивни към своите нужди? В предаването може да научите и за нов метод, който може да лекува пълна цветна слепота, филтър, който засича вирусни частици в реално време, първият двуизмерен чип в света, каква е целта на космическата мисия на Индия до Луната и още теми от науката.

Вижте цялото интервю във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Футуризъм“ можете да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още