IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След разпродажбите през 2022 г. Blackstone започва отново да купува имоти в Япония

Най-големият мениджър на алтернативни активи в света работи върху допълнителни придобивания на имоти, включително на хотели и центрове за данни

10:59 | 14.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската компания за частни капиталови инвестиции Blackstone Group проучва нови придобивания в сектора на недвижимите имоти в Япония, след като през миналата година продаде активи за 4,5 млрд. долара, възползвайки се от големия международен интерес към имоти в островната страна, съобщава Bloomberg.

Най-големият мениджър на алтернативни активи в света работи върху допълнителни придобивания на имоти, включително на хотели и центрове за данни, споделя ръководителят на отдела за японски недвижими имоти в Blackstone Дайсуке Кита. Това е рязък обрат на фона на 2022 г., когато компанията прекара по-голяма част от годината в продажба на активи, включително на имоти за около 1,3 млрд. долара, закупени от инвеститори като GIC Pte и Gaw Capital Partners.

Инвестициите в недвижими имоти в Япония набират скорост за разлика от други страни, където нарастващите разходи по заеми ограничават финансирането на подобни сделки. Поддържането на ниски лихвени проценти от Японската централна банка (ЯЦБ) подкрепя един от малкото развити пазари, където приходите от активи в сектора на недвижимите имоти все още надвишават разходите по кредити, привличайки чуждестранни инвеститори.

Blackstone използва този интерес, за да продаде през 2022 г. много от своите активи - Япония е един от най-активните пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион по отношение на покупките и продажбите. Един от факторите зад решението на компанията да възобнови придобиванията е индикацията, че Федералният резерв, централната банка на САЩ, планира да забави темпа на покачване на лихвите, което оказва влияние върху глобалната стратегия на Blackstone, изтъква Кита.

Компанията, която управлява активи за 1 трлн. долара, затвори фонд за недвижими имоти на стойност 30 млрд. долара през април. Също така тя разполага с 8,2 млрд. долара ангажиран капитал към трети фонд за недвижими имоти в Азия.

На фона на скорошния натиск върху корпоративното управление в Япония много компании се освобождават от активи – богат източник на придобивания, добавя Кита. До момента Blackstone е направила оферти за придобиване на имоти, чиято обща стойност може да достигне 1 млрд. долара, изтъква още той.

За разлика от много други страни Япония изостави своите анти-Covid мерки значително по-късно, което осигурява значително пространство за разширяване, подчертава Кита. Силното възстановяване на туризма представлява важен трамплин, добавя той.

„Хотелите вероятно са начело в нашия списък“, изтъква Кита, цитиран от Bloomberg.  

След като похарчи около 7,5 млрд. долара за закупуване на търговски активи през по-голямата част от пандемията, Blackstone започна да продава имоти в средата на 2022 г. Въпреки ситуацията – стойността на йената падна с повече от 7% спрямо долара от края на май 2022 г. - продажбите за 4,5 млрд. долара са генерирали печалба в доларово изражение за Blackstone, изтъква Кита.

Компанията не е приключила с продажбите. Тя привлича интерес както от малки местни фондове, така и от големи институционални инвеститори за активите си в Япония и може да продаде активи за още 1 млрд. долара през следващите една до две години, посочва Кита. „На този тип пазар е много важно да имате силата да продавате“, изтъква той.

Япония беше най-активният пазар за инвестиции в търговски имоти в Азия през първата половина на 2023 г. при обща стойност на сделките в размер на 16,3 млрд. долара, показват изчисления на MSCI Real Assets. От 2019 г. чуждестранните фондове и институционалните инвеститори са се превърнали в нетни купувачи на японски имоти, докато местните тръстове за недвижими имоти са станали нетни продавачи, подчертава Cushman & Wakefield.

Остава обаче една голяма въпросителна относно бъдещите ходове на ЯЦБ, която разхлаби контрола върху кривата на доходността, докато лихвите остават под нулата. Всяко повишаване на лихвените проценти може да повлияе на банковото финансиране и да замрази пазара, предупреждава Кита. Сделките на Blackstone с недвижими имоти в Япония са структурирани средно със 70% до 75% дълг.

„Оставаме дисциплинирани“, подчертава Кита, визирайки поемането на дълг. „Само защото можем да заемем колкото искаме, не означава, че ще го направим“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още