IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone премина прага от 1 трлн. долара на активи под свое управление за първи път

Президентът на компанията прогнозира край на сушата при сделките със затихването на инфлацията в САЩ

21:30 | 20.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Blackstone стана първата в света компания за частни капиталови инвестиции с активи под свое управление за 1 трлн. долара, но постижението е помрачено от спада в броя на сделките, който натежа върху резултатите на компанията през второто тримесечие, предава Bloomberg.

Печалбата, която ще бъде разпределена сред инвеститорите, се е сринала с 39% до 1,2 млрд. долара, най-ниското ниво от две години насам. Печалбата на акция от 93 цента е с 1% над средните очаквания на анализатори, участвали в допитване на Bloomberg. Сега компанията управлява активи за 1,001 трлн. долара спрямо 940,8 млрд. долара година по-рано.

Blackstone е забавила темпа на сключване на нови сделки и излиза от съществуващи залози, тъй като повече купувачи и продавачи не успяват да се договорят за цените на частни активи. Резултатите показват, че въпреки влиянието си най-голямата компания за управление на алтернативни активи в света не е имунизирана от срива на сделките в индустрията.

Книжата на компанията поевтиняха с 2,9% в предборсовата търговия в Ню Йорк. Те са нараснали с 46% от началото на годината до сряда, като се представят по-добре от ръста с 19% на S&P 500 и от конкуренти като KKR & Co., Carlyle Group и Apollo Global Management.

Печалбата на Blackstone намалява наред със сделките. Графика: Bloomberg LP Печалбата на Blackstone намалява наред със сделките. Графика: Bloomberg LP

Днес компаниите за частни капиталови инвестиции, които растяха бързо при бума на сделките и ерата на евтините пари, са наблюдавани по-внимателно от инвеститори и регулатори за това как ще устоят на по-високите лихви.

Въпреки спада на печалбата, която ще бъде разпределена сред акционерите, различен индикатор за рентабилност се е подобрил през второто тримесечие. Печалбата, свързана с таксите за управление на активи, се е увеличила с 12% на годишна база, съобщи Blackstone. Ръстът е бил стимулиран от таксите за нови фондове и ралито на фондовите пазари, което е помогнало за повишаването на цените на активите.

Но Blackstone се затруднява в набирането на свежи пари за нови сделки. Нетните потоци за второто тримесечие са възлезли на 17 млрд. долара, спад със 77% спрямо година по-рано.

Кредитите са допринесли най-много за тези потоци, напомняне, че компанията се превръща в по-голям небанков кредитор. Кредитните продукти са съставлявали около половината от брутните потоци.

Президентът на Blackstone прогнозира в интервю за Financial Times, че проблемът с инфлацията е достигнал връхната си точка и че продължаващата вече година суша при сделките скоро може да приключи.

Джонатан Грей изрази увереност, че пазарите ще поемат „шока“ на по-високите лихви и сигнализира за възможно връщане към сделки, след като инфлацията в САЩ се забави значително през последните месеци.

„Пазарите ще се нормализират и сделките отново ще достигнат връх. Възможно е заради забавянето на икономиката да имаме още едно забавяне на пазарите, но се справихме с инфлационния шок и с по-голямата част от лихвения шок“, отбеляза Грей.

„Имам по-добро усещане за начина, по който изглеждат пазарите днес, в сравнение с преди 12 месеца“, допълни той.

Инфлацията в САЩ се забави до 3%, а ръстът на работните места намаля повече от очакванията през юни в знак, че агресивното повишаване на лихвите от Федералния резерв започва да охлажда пазара на труда.

Основана през 1985 г. от главния изпълнителен директор Стивън Швацман и от инвестиционния банкер Питър Питърсън с едва 400 хил. долара капитал, Blackstone се превърна през последните десетилетия от малка компания за придобивания с шепа партньори в огромна финансова институция.

След листването на Нюйоркската фондова борса преди 15 години активите под управлението на Blackstone нараснаха над десет пъти, а пазарната ѝ капитализация също се повиши до над 130 млрд. долара, повече от тази на инвестиционната банка Goldman Sschs.

Близо 5000-те ѝ служители управляват портфейл със стотици компании, които генерираха общи годишни приходи от 200 млрд. долара миналата година, по данни на Morgan Stanley.

Под наблюдението на Шварцман Blackstone стана първата голяма група за придобивания, която се диверсифицира в области като недвижимите имоти – сега най-големият ѝ единичен бизнес, и в управлението на хедж фондове и кредитно ориентирани инвестиции. Компанията започна също да управлява портфейлите с дълг на големи застрахователни компании, включително AIG и Allstate.

Целевият пазар на Blackstone се разшири отвъд големи инвеститори като държавни и пенсионни фондове към стотици хиляди индивидуални инвеститори и растящ брой финансови институции, които търсят експозиция към нелистнати инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Става дума само за категорията на т.нар. private equity Иначе има компании с много повече инвестии под управление,които обаче са на публичните пазари.Например лидерът Blackrock който в момента има под управление 9.4 трилиона $ по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 9 месеца
това вече става опасно... регулаторите трябва да се намесят! ... ако искаш да успееш, трябва да дадеш част от бизнеса си на такива хора, което вреди на конкуренцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още