IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone набра над 30 млрд. долара за гигантски имотен фонд

Той е най-значителният фонд за Blackstone до момента и е с 48% по-голям от предишния ѝ имотен фонд, затворен през 2019 г.

12:49 | 12.04.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Blackstone затвори най-големия си глобален имотен фонд, насочен към опортюнистични сделки в различни сектори като жилища под наем, места за настаняване и центрове за данни, предават Bloomberg и Ройтерс.

Компанията си е осигурила общи ангажименти за инжектиране на капитал от 30,4 млрд. долара за фонда, наречен Blackstone Real Estate Partners X, съобщи тя в комюнике. Новият фонд на Blackstone е най-големият по рода си, сочат данни на PitchBook, която събира информация от 2002 г. Той е с 48% по-голям от предишния имотен фонд на гиганта в управлението на активи, който беше затворен през 2019 г.

От миналата година имотният пазар е подложен на натиск заради изтеглянето на кредитиране от пазара на бизнес имоти на фона на силния ръст на лихвите по заемите. В същото време книжата на публично търгуваните тръстове за инвестиции в имоти също страдат на фона на несигурността на пазара и нарасналите притеснения за някои видове имоти като офиси.

„Изтеглянето на всякакви видове капитал ще създаде добри възможности“, коментира Катлийн Маккарти, глобален съръководител на Blackstone Real Estate. „Можем да използваме капитала и експертизата си, за да извлечем печалба за нашите инвеститори“, допълва тя.

Новият фонд на Blackstone помага за затвърждаването на статута на компанията за частни капиталови инвестиции като двигател на имотния пазар. Бизнесът с недвижими имоти на Blackstone, който започна през 1991 г., сега има капитал на инвеститори за 326 млрд. долара под управление на компанията.

Един от имотните фондове на Blackstone е изправен пред затруднения през последните месеци. Blackstone Real Estate Income Trust, който обслужва богати хора, е залят от искания за изтегляне на средства през последно време.

Компанията започна да набира средства за големия имотен фонд миналата година. Три от стратегиите ѝ – глобалната, Азия и Европа, сега имат общи ангажименти за влагане на капитали от 50 млрд. долара, съобщи Blackstone.

Около 80% от недвижимите имоти в портфейла на Blackstone са съсредоточени в имоти като логистични площи, жилища под наем, хотели, лаборатории и центрове за данни. Компанията се оттегли от други видове активи като традиционни офиси и молове, които са изправени пред насрещни ветрове заради възприемането след пандемията на гъвкава работа и ръста на електронната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 24
khao
преди 1 година
До: ratten хахаха, ти представяш ли си да не могат, то това е газпром и могат да завлачатклиентите си както искат по заповед на местня феодал! тоя път няма да кажа че си голям глууупа, защото ти толкова си можеш... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ratten
преди 1 година
значи, инвеститорите не могат да си вземат парите от другия им имотен фонд а те вече събират капитал за нов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още