IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone продаде комплекс в Лондон за близо 400 млн. паунда

Купувач е сингапурският инвеститор City Developments

13:07 | 09.03.23 г.
St Katharine Docks. Снимка: Ian West/PA Images via Getty Images
St Katharine Docks. Снимка: Ian West/PA Images via Getty Images

Инвестиционният фонд Blackstone е продал крайбрежен офис комплекс в близост до крепостта „Тауър“ в Лондон за 395 млн. паунда на сингапурски инвеститор, който заяви, че сътресенията във Великобритания са създали възможност за купуване, съобщава Financial Times.

St Katharine Docks – комплекс от офис сгради, търговски магазини и яхтено пристанище със 185 места на изток от Лондонското Сити, бе придобит от City Developments, базирана в Сингапур имотна група, управлявана от милиардера Куек Ленг Бенг.

Сделката се случва в трудни времена за инвеститорите в бизнес имоти. Растящите лихвени проценти намалиха оценките на имотите, а някои имотни фондове, управлявани от няколко големи инвеститора, включително Blackstone, имат ограничение за тегленията, тъй като инвеститорите се отдръпват.

Великобритания бе ударена особено силно от миналогодишния опит с „мини“ бюджета на бившата министър-председателка Лиз Тръс, който доведе до остро повишение на лихвените проценти и засегна доверието на инвеститорите към страната.

„Сегашната несигурност във Великобритания ни осигури стратегически възможности да придобием първокласни активи и да разширим портфолиото си“, заяви Шерман Куек, главен изпълнителен директор на City Developments. Той каза, че компанията е уверена в дългосрочните икономически перспективи на Великобритания.

Паундът удари рекордно дъно спрямо долара след „мини“ бюджета през септември. Оттогава насам той се възстанови, но остава с 9% по-нисък спрямо долара на годишна база, което прави британските активи по-евтини за международни инвеститори, работещи с долари.

Blackstone заяви, че чуждестранните инвеститори са били временно отблъснати от сътресенията, но сдържаното търсене и по-ниските цени на активите в лири може да привлекат купувачи тази година.

„Моето усещане е, че глобалният капитал може да е бил на пауза през част от четвъртото тримесечие, но това прекъсване може да доведе до възстановяване на активността през 2023 г.“, коментира Джеймс Сепала, ръководител на имотите в Европа в Blackstone.

Комплексът от около 92 декара в близост до замъка "Тауър" бе ценен актив на Max Property Group, който Blackstone придоби през 2014 г. Офис пространството има площ от 42 хил. кв.м и се отдава на наематели, включително WeWork и Northeastern University, и привлича близо 6 млн. посетители годишно.

Blackstone оцени, че е платила около 300 млн. паунда, за да купи St Katharine Docks като част от по-голяма сделка за портфолиото на Max Property.

Blackstone е един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света с глобално портфолио на стойност 577 млрд. долара и около 120 млрд. евро в Европа, като 13% от него формират инвестициите в офиси.

Със сделката стойността на имотите на City Developments във Великобритания достига 1 млрд. паунда. Компанията притежава още две офис сгради в британската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още