IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Blackstone спада, тъй като високите лихви потискат апетита към сделки

Печалбата за тримесечието, приключило на 30 септември, спада с 16 на сто до 1,37 млрд. долара

22:23 | 20.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на печалбата на Blackstone Inc. се забавя през третото тримесечие, тъй като волатилните пазари и нарастващите разходи по заемите охладиха темпа на сключване на сделки в най-големия управител на алтернативни активи в света, съобщава Bloomberg.

Печалбата за тримесечието, приключило на 30 септември, е спаднала с 16 на сто до 1,37 млрд. долара. На акция печалбата достига 1,06 долара, надминавайки прогнозата на анализаторите за 99 цента на акция.

Резултатите предвещават тежки времена за една индустрия, която натрупа богатство по време на ерата на ниски лихвени проценти.

„В среда като тази купувачите, продавачите и заемодателите правят пауза и обемът на сделките се забавя, докато хората не намерят своята опора“, споделя президентът на Blackstone Джон Грей.

Компанията е разположила по-малко пари през тримесечието, отколкото преди година. Сделките също генерират по-малко рентабилност от залози на пазари, помрачени от желанието на Федералния резерв да ограничи инфлацията.

Бързото покачване на лихвените проценти и волатилните пазари се отразиха на оценките. Нетната печалба на Blackstone спадна с повече от 99% до 2,3 млн. долара, отразявайки отписванията на инвестициите. Голяма роля играят акциите на публичните компании, включително на застрахователя Corebridge Financial Inc.

Blackstone инвестира във всичко - от апартаменти и офиси през складове до биотехнологични компании и проекти за пренос на електроенергия. Тя управлява активи на стойност 950,9 млрд. долара за пенсии, дарения, застрахователи и физически лица.

Акциите на Blackstone са поевтинели с над 35% от началото на годината към четвъртък следобяд.

Фирмата отчита нетен паричен приток от 32,2 млрд. долара през третото тримесечие, което представлява спад от около 40-те милиарда долара за предходното тримесечие.

„Не е изненадващо, че отделните инвеститори са фокусирани върху случващото се на пазара и това оказва влияние върху поведението им“, посочва Грей.

Blackstone заяви пред анализатори в четвъртък, че нейния фонд за недвижими имоти за по-малки инвеститори, Blackstone Real Estate Income Trust, е проектиран да разполага с достатъчно пари и ликвидност, за да преодолее пазарната волатилност.

Фирмата също така търси начини за управление на голяма част от парите на застрахователите в опит да заключи постоянен капитал и да генерира стабилни потоци от такси. Този месец тя обяви инвестиция от 500 млн. долара в Resolution Life, която купува застраховки живот, като част от сделка, предоставяща нови активи за управление.

Грей каза, че стремежът на Федералния резерв на САЩ да забави инфлацията ще отнеме време, за да се отрази върху икономиката. Спред него Фед ще продължи да действа и „ще позволи на лекарството да работи чрез системата“.

„Мисля, че инфлацията достигна своя пик“, коментира Грей в интервю за Bloomberg, добавяйки, че ще тя ще се забави по-бавно, отколкото се надяват хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още