IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една трета от офис бюрата в света остават празни през цялата седмица

Сред най-използваните площи в съвременните офиси са заседателните зали за двама или трима души, сочи проучване

14:40 | 23.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Над една трета от бюрата в офисите в света остават незаети през цялата седмица, сочи доклад на австралийската компания XY Sense. Това повдига въпроси доколко добре са проектирани работните места в момента, след като компаниите изпитват затруднения да върнат служителите си в тях, пише Bloomberg.

Според доклада 36% от т. нар. работни пунктове – кабинети и бюра, никога не се заемат, а това показва „общо свръхпредлагане“, счита компанията. От използваните - 29% се заемат за три часа или по-малко на ден. Само 14 на сто са заети за пет или повече часа, показва изследването въз основа на проследени 24 855 уникални работни площи в девет страни, включително САЩ, Великобритания, Хонконг и Сингапур. Сред най-използваните площи са заседателните зали за двама или трима души, които са пълни средно в 90% от времето. Като цяло използването на офисите е на около 50% от нивата преди пандемията.

Една трета от работните бюра остават незаети през цялата седмица. Графика: Bloomberg Една трета от работните бюра остават незаети през цялата седмица. Графика: Bloomberg

Данните показват предизвикателствата пред организациите, докато оценяват нуждите си от офис площи. Служители и мениджъри отбелязват, че трябва да са на място поне в една трета от времето, но голяма част от времето в офиса вече не е свързано със закотвянето на бюро.

Площите за малки събрания в тесен кръг, по-откритото сътрудничество и звукоизолираните помещения за индивидуална работа са по-уместни днес в сравнение със старомодните кабинети. Но 80% от общите площи са заети от индивидуални работни станции, а само 20% са оставени за екипна работа, установява XY Sense.

„Време е за преосмисляне на доброто старо бюро“, казва Алекс Бирч, съосновател и главен изпълнителен директор на XY Sense. „То доминира площта в офисите ни, скъпо е и просто не го използваме така, както преди пандемията. Компаниите се нуждаят от по-малко бюра сега, когато хората вършат по-голямата част от работата си от вкъщи. Компаниите трябва или да преустроят бюрата за по-добро преживяване на работното място, или да осъществят икономии [премахвайки ги], но не могат да не забелязват случващото се прахосничество“, допълва той.

Други данни подкрепят скъсването с бюрата. Изследване на производителя на офис мебели Haworth установява, че 85% от служителите са имали индивидуално работно място преди 2020 г., но под половината имат такова сега. След години, в които компаниите просто натъпкваха колкото се може повече служители в статични кабинети или дълги редици от работни станции, някои смятат промените, породени от работата от разстояние, за твърде закъснели.

„Твърде дълго проектирахме офиси така, сякаш засаждаме цветя“, казва Кей Сарджънт, директор на отдела за работните места в архитектурната и проектантска компания HOK. „Наистина ли каните хората да се върнат в офиса, за да ги накарате да седят на бюро през целия ден? Или искате да ги насърчите да изграждат връзки, да черпят знания един от друг и да постигат иновации?“, пита той. 

Намалялото използване на бюра може също да накара работодателите да преосмислят нуждите си от имоти. Над девет от десет големи организации са съобщили за слабо използване на офисите в допитване на консултантската компания CBRE. А над половината очакват да намалят притежаваните си имоти през идните три години. Според данните на XY Sense използването на офиси не се е променило много между първото и второто тримесечие на 2023 г. Но около един милион американски служители, работещи на бюро, са изправени пред задължение да се върнат в офисите по-често до края на годината, съобщава консултантската компания JLL.

„Трябва да приемем факта, че без да искаме, създадохме кол център среда с обширни отворени работни пространства, които са характерни за повечето офиси тези дни“, коментира в доклад Домино Риш, ръководител на отдела за работни места и бизнес имоти в архитектурната компания Hassell. „Морето от еднакви бюра в работните пространства с отворен план, което е обичайно за базираните на знания организации, просто вече не е целесъобразно“, счита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още