IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на жилища във Великобритания са поскъпнали с рекорден темп през август

Компанията Hamptons съобщава, че покачването с 12% на годишна база е най-голямото, откакто е започнала да води статистика

15:16 | 18.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наемите на жилища във Великобритания са поскъпнали средно с 12% на годишна база през август, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Hamptons. Това е най-големият годишен ръст в историята, пише Financial Times.

Лондон води в класацията с годишно повишение от 17% до 2332 паунда на месец, което означава, че наемателите в британската столица трябва да се справят с двуцифрен ръст на наемите в 16 през последните 18 месеца.

На национално ниво собствениците на имоти са тласнали месечните наеми на новоотдадени имоти до средно 1304 паунда през август, най-големия годишен ръст, откакто Hamptons е започнала да води статистика през 2014 г. Резкият ръст на цените на наемите става факт в момент, когато лихвите повишават вноските по ипотечните кредити.

„Всеки изминал месец носи нов рекорд на наемния пазар“, коментира Анейша Бивъридж, ръководител на отдела за анализи в Hamptons, и допълва, че във Великобритания наемите са се повишили повече през последната година, отколкото между 2015 и 2019 г.

Неумолимите ръстове засилват натиска в Уестминстър да разреши кризата при жилищата под наем. В края на миналата седмица се стигна до взаимни обвинения в управляващата Консервативна партия, след като законопроектът за по-добра защита на наемателите, който слага край на принудителните изгонвания от дома „без ничия вина“ в Англия, отново беше отложен.

Резките ръстове на цените в Лондон поставят британската столица на преден план в битката на национално ниво за преодоляване на резкия ръст на разходите за наемане на жилище, които оказват съществен натиск върху разходите за живот на милиони домакинства и предизвикаха призиви за политически действия.

Кметът на Лондон от Лейбъристката партия Садик Хан повтори призивите към правителството за неотложни действия, включително да му бъдат предоставени права за замразяване на наеми в града. „Националната криза на наемния пазар явно изисква още действия от правителството“, съобщи кабинетът на Хан.

От там допълват, че правителството трябва да повиши жилищните помощи и да инвестира „4,9 млрд. паунда на година, необходими за осигуряването на достъпните жилища, от които Лондон се нуждае“.

Както консерваторите, така и основната опозиционна Лейбъристка партия, която има голяма преднина в обществените допитвания за очакваните догодина парламентарни избори, преди време дадоха да се разбере, че е малко вероятно да наложат контрол върху наемите.

„Данните показват, че контролът върху наемите в частния сектор не работи“, съобщи правителството и добави, че е инвестирало в достъпни жилища и че домакинствата, които изпитват затруднения с жилищните разходи, имат достъп до разнообразна финансова помощ.

Наемите растат по-бързо от заплатите и това подлага на натиск достъпността. Средният наемател в Лондон е заделял 30% от брутния си доход, най-високото ниво от поне пет години въз основа на 12-месечното средно равнище на компанията DataLoft. След изключване на британската столица средният наем във Великобритания съставлява 25% от доходите.

В Шотландия, където правителството ограничи ръстовете на цените за съществуващи наематели до 3%, наемите на новоотдадени имоти са се повишили с рекордните 13 на сто на годишна база, сочат данните на Hamptons. Причината е, че собствениците на имоти са се опитали да увеличат наемите между края на стария и началото на новия наемен договор с колкото се може повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още