IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпромбанк" придобива търговските центрове MEGA на IKEA в Русия

Въпреки че веригата спря търговските и производствените дейности в Русия след началото на войната в Украйна, големите търговски центрове MEGA останаха отворени

12:36 | 28.09.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

"Газпромбанк" е постигнала споразумение да придобие 14-те големи търговски центъра MEGA на IKEA в Русия от собственика на веригата Ingka Group, съобщиха двете компании в четвъртък, цитирани от Ройтерс.

Стойността на сделката не се разкрива.

"Газпромбанк" заяви, че е купила 2,3 млн. кв. метра търговски площи и се ангажира да развие активите.

"Готови сме да поемем допълнителни задължения и възнамеряваме да развием веригата търговски центрове MEGA", каза в изявление Тигран Хачатуров, отговарящ за индустриалните активи на руската банка.

В изявлението на Ingka, която присъства в Русия от повече от 20 години, се посочва, че сделката трябва да приключи до няколко работни дни и че след това компанията вече няма да има никаква дейност в страната.

Говорител на Ingka е отказал да коментира цената на сделката пред Ройтерс.

Това е поредното напускане на голяма западна компания на Русия след началото на войната в Украйна.

Въпреки че мебелната верига IKEA спря търговските и производствените дейности в Русия скоро след като Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г., Ingka запази отворени отделните търговски центрове MEGA, твърдейки, че те покриват основни потребителски нужди като дрехи, хранителни стоки и фармацевтични продукти.

През март собственикът на марката IKEA финализира сделката за продажбата на най-голямата си фабрика в Русия и няма опция да я откупи обратно, заяви новият собственик през април. Някои западни компании, напускащи Русия, са договорили опции за потенциално обратно изкупуване на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още