IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотеките продължават да спадат в САЩ

Въпреки че спадът връща разходите по заемите обратно в низходяща посока, значителното облекчение за купувачите на жилища все още остава далеч

22:30 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ спаднаха леко, осигурявайки подкрепа за жилищния пазар, където търсенето се подобрява, съобщава Bloomberg.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити достига 6,63%, което е спад спрямо 6,69% от миналата седмица, изтъква Freddie Mac.

Въпреки че спадът връща разходите по заемите обратно в низходяща посока, значителното облекчение за купувачите на жилища все още остава далеч. Федералният резерв поддържа нивото на лихвените проценти от юли. Въпреки че в сряда централните банкери сигнализираха, че са готови за съкращения по-късно през годината, председателят на Фед Джером Пауъл каза, че са необходими повече данни, преди това да започне.

„Всяко преждевременно намаляване на лихвите може да представлява опасен риск от възстановяване на инфлацията“, коментира Дзаю Сю, икономист в Realtor.com. „С други думи, упорито високите лихвени проценти ще продължат да засягат всички части на икономиката“.

Лихвените проценти по ипотечните кредити, които са спаднали с повече от един процентен пункт от последните си върхове, съживиха активността на жилищния пазар, стимулирайки ръстовете през декември както при продажбите на нови жилища, така и за договорите за закупуване на имоти на вторичния пазар.

Достъпността остава пречка, тъй като недостигът на обяви поддържа цените високи. Въпреки че запасите се увеличават, е много вероятно предлаганите жилища да останат ограничени, докато по-същественият спад на ипотечните лихви не привлече повече продавачи на пазара. Много настоящи собственици на жилища се придържат към ипотеки под 4% и не желаят да се местят и да се натоварват с по-скъпи заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още