IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мярката за предстоящите продажби на вторичния имотен пазар в САЩ достигна 5-месечен връх

Пазарът на жилища започва добре тази година, тъй като потребителите се възползват от падащите ипотечни лихви и стабилните цени на жилищата, изтъква икономист

09:30 | 27.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът на предстоящите продажби на жилища на вторичния пазар в САЩ се възстанови рязко през декември до петмесечен връх, което предполага, че скорошният спад на лихвите по ипотечните кредити помага за стабилизиране на пазара, пише Bloomberg.

Индексът на подписаните договори на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) се увеличи с 8,3% до 77,3 пункта, след като се задържа на рекордно ниско ниво месец по-рано, става ясно от данни, публикувани в петък. Напредъкът от миналия месец — най-големият от средата на 2020 г. — надхвърля всички прогнози на анкетирани от Bloomberg икономисти.

„Пазарът на жилища започва добре тази година, тъй като потребителите се възползват от падащите лихви по ипотечните кредити и стабилните цени на жилищата“, коментира Лорънс Юн, главен икономист на NAR. „Добавянето на работни места и ръстът на доходите допълнително ще помогнат за увеличаването на достъпността на жилищата, но по-високото предлагане ще бъде от съществено значение за задоволяване на цялото потенциално търсене“, добавя той.

Въпреки че лихвите по 30-годишните ипотечни кредити остават под 7%, е необходим устойчив спад, за да се насърчат повече собственици да предлагат жилища, които са финансирани на много по-ниски лихви. Докато това стане, ограниченият инвентар на вторичния пазар ще затрудни бързото възстановяване на продажбите.

Вторичният жилищен пазар в САЩ се възстановява в края на 2023 г. Източник: NAR Вторичният жилищен пазар в САЩ се възстановява в края на 2023 г. Източник: NAR

Липсата на обяви също поддържа цените на жилищата високи. В същото време строителите запълват празнотата с ново строителство. Броят на новите жилища в края на 2023 г. нарасна до повече от едногодишен връх, което спомогна за понижаване на тези цени.

Докладът за продажбите на жилища в процес на продажба е водещ индикатор за продажбите на вторичния пазар, тъй като договорите тук се сключват месец или два преди имотите да бъдат продадени. Очаква се тези продажби да се увеличат с 13% тази година, показват икономическите перспективи на NAR. Те се сринаха с 18,7% през 2023 г.

Докладът на NAR изтъква, че индексът на подписаните договори на вторичния пазар е скочил с близо 12% в южните щати, най-големият жилищен пазар в САЩ. Това е най-големият ръст на мярката от юни 2020 г. Предстоящите продажби също нараснаха с 14% в западните щати, като се увеличават с 5,6% в Средния Запад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още